Diari 1r S 2016

download Diari 1r S 2016

of 28

Transcript of Diari 1r S 2016

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    1/28

    DIARI SEMESTRAL DE LESCOLA DEL MOLINAR

    Cursa solidria

    SANT ANTONI

    1 de febrer 2016Nmero 15

    Activitats ales aules

    Alumnes de 5 B

    El 23 dabril vrem celebrar la Jornada de Portes Obertes a la nostraescola. Aquest dia totes les Comunitats fan activitats especials,conta-contes, tallers. I per lhorabaixa va haver-hi mostres de les activitatsextraescolars.

    Alumnes del CEIP ES MOLINAR

    FESTA DE NADALAlumnes de 6

    El 22 de desembre vrem celebrar el Nadal.Vrem fer tallers, vrem berenar junts, va

    haver un mercadet i una rifa pro-viatge

    d'estudis.

    Reformes a lescola

    Alumnes de 5A

    Pgina 11

    Pgina 2 i 3

    Pgina 5

    0 , 5 0

    A

    A

    B

    B

    E

    E

    N

    N

    E

    E

    F

    F

    I

    I

    C

    C

    I

    I

    D

    D

    E

    E

    L

    L

    V

    V

    I

    I

    A

    A

    T

    T

    G

    G

    E

    E

    D

    D

    '

    '

    E

    E

    S

    S

    T

    T

    U

    U

    D

    D

    I

    I

    S

    S

    El temps alCeip EsMolinarAlumnes de 5A

    Aquest trimestre haestat molt clid

    Hem realizat moltesactivitats al llarg del

    semeste.

    Pgina 22

    La nostra escola ha fetreformes aquest estiu: hanarreglat el sostre dinfantil, ihan posat finestres i persianesnoves.A principis de novembre, varen

    Pgina 18

    Pgina 12

    Alumnes de 6A

    Segona edici de lacursa solidria

    celebrada el diainternacional de la

    infncia.

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    2/28

    El 22 de desembre del 2015 els nins de 6 varenfer un mercadet de Nadal.

    Luca Rodrguez, Fernando de Len, Josep Oliver i David Jimnez,6B, 14/1/2016

    El 22 desembre es va celebrar un mercadet de Nadal

    pro-viatge destudis de 6. Els alumnes varen dur cosesque ja no utilitzaven.Tamb els nins i nines varen fer uns tallers en els quefeien bombons, piruletes i altres dolos que es varenvendre al mercadet.A ms a ms, vrem fer una rifa en la que se sortejavauna bicicleta i una panera que va donar lAmipa pel viatge.

    Alguns nins venien tickets i altres socupaven delmercadet.La guanyadora de la bicicleta va ser la mare de na LauraGarca, una alumna de 6A, i la guanyadora de la panerava ser la mare d'un alumne de 4tA, Juanmi Chacn..

    Notcies de lescolaPgina 2 NDEX

    Notcies de l'escolaEditorialEnglish CornerNotcies del barri

    Notcies localsNotcies nacionalsNotcies internacionalsArticles d'investigaciActivitats a lescolaEntrevistesNotcies musicalsEsportsTreball a les aulesSortidesEntretenimentRessenyes literriesContraportada

    23812

    12131417181921222324262728

    Bons hbitssaludables

    Dies de la fruita a lescola.

    Ins i Luca, 5B, 22/12/15

    Els dimarts i dimecres lescola CEIP EsMolinar ha de dur fruita perberenar als patis, ja siguin els ninsdInfantil com els de Primria.

    La fruita s molt important pel cos, smolt saludable i, per aix, s necessarique ens alimentem de forma saludable,i prendre aliments amb molta fibra .Elsaliments integrals conserven la fibrai ajuden al funcionament del nostrelaparell digestiu. A ms, per sentir-nossaludables sha de respirar en llocsnets de fum i beure molta aigua.

    Per cuidar la nostra esquena hem detenir una postura correcta.

    La nutrici consisteix en aconseguirnutrients i oxigen i serveix perproporcionar-nos , energia.

    Per tant, per tenir una bona salut simportant menjar b, beure moltaaigua, fer esport i descansar les horesnecessries per aixecar-nos amb moltaenergia.

    Mercadet de Nadal

    PAPELERACOLORINESC/ Cal Saul n 9

    971 27 34 7007006 Es Molinar

    Mercadet de Nadal

    Els guanyadors de les rifes.

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    3/28

    Tallers de NadalEl passat 22 de desembre tots el nins de lescola varen fer uns quants

    tallers de Nadal.

    Noelia i Laura 6A 14/01/2016

    CEIP Es Molinar ha fet molts de tallers de Nadal en totes les comunitatsdels alumnes. Els tallers varen comenar a les 09:15h. fins a les 11:30. Lesfamlies ens varen acompanyar als tallers i varen ajudar als mestres i alsalumnes.Cada comunitat tenia diferents tallers. Els infants es repartien en diferentsgrups.

    - La comunitat dels petits va fer els segents tallers: magdalenes de Nadal,tiramis, torr de xocolata, creps de xocolata, arbres de nadal, Piruletes,Ratolins de galleta, bolles de coco, bolles de magdalenes i trufes de xocolata.

    - Els alumnes de la comunitat del mitjans varen fer: postals de Nadal,campanes, arbres de Nadal amb pals de polo, pare Nel, bombons dexocolata blanc, galletes, crvols i estrelles.

    - Els tallers de la comunitat dels grans varen ser els segents: pintura

    bufada, decoraci per larbre de nadal amb rotllos de paper WC, decoracinadalenca, piruletes i xupaxups salats, elaboraci de postals, taller dillusionsptiques, bombons de banofee i bombons de xocolata.Els productes resultats dels tallers de cuina que es varen fer es varenvendre en el mercadet.Abans de comenar el mercadet es va fer un brindis amb tota l'escola,tutors i famlies al pati on tots ens vrem acomiadar del primer trimestre.

    Notcies de lescolaNo tcie sdele sco la

    LA IMPORTNCIA DE FERFORMACI

    Anirem a un dentista que no fes sde les darreres tcniques per ferreparacions o implants a la nostradentadura, o aniries a unaperruqueria on encara t'aplicassinels tints amb aquells gorros de

    plstic horribles?Qualsevol professional que es valoria ell mateix i a la seva feina ha demenester renovar la seva formaci iestar al dia d'all que es fa adiferents llocs de referncia.

    Des del mn educatiu sindispensable reciclar-se, observar iexperimentar les novesmetodologies, escoltar els experts ireplantejar- se any rere any lanostra tasca docent.

    Enguany, al Ceip Es Molinar, hemoptat per fer formaci en"aprenentatge per projectes detreball", un dimarts al mes ensreunim tots els mestres i amb lacoordinaci del Cep de Palma (Centred'Ensenyament del Professorat) il'ajuda de dos experts, intentammillorar i reciclar la nostra accidocent.

    Tenim la sort de comptar ambponents com na Guida Alls i naCarme Ripoll.

    La feina per projectes s unamanera global d'entendre i abordarels sabers, hi ha una srie depreguntes que surten del grupclasseque seran l'eix vertebrador delprojecte, i es basen en el mtodecientfic d'investigaci.

    La mateixa investigaci et fa tocardiferents rees del currculum a lavegada, i dna als infants una majorautonomia i responsabilitat en laseva feina.

    Ed i t o r i a l

    Pgina 3

    Alguns dels tallers que es varenrealitzar aquest dia

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    4/28

    Reciclatge de mquinesA lescola del Molinar, al curs de sis, estam reciclant

    mquines duna tenda

    Louise Heinrichs, Marina Ruiz, Nuria Nasrad 15/10/15

    A la nostra escola del Molinar, el mestre Josep Caellasde 6, ens va dur mquines d'una tenda on reparenelectrodomstics. Desprs, quan ens ho va dur, vremprovar si encara funcionaven, i aix poder posar-les a latmbola.Les mquines que no funcionen, les hem obert per agafarels components i separar-los per reciclar-los perqu aixel viatge d'estudis ens surti ms econmic.Tamb ho utilitzam per a aprendre sobre les mquines,com per exemple les caracterstiques dels materials delsquals hem fet un mural.

    Gran tmbola pro-viatgedestudis

    Els alumnes de 6 de l'escola del Molinar varen organitzar unatmbola pel viatge d'estudis.

    Ana Machado, Louise Heinrichs, Fernando de Len 6B 16-12-15

    Els alumnes de 6 varen dur joguines de bona qualitat, ams, hi havien pares que varen fer punts de llibres,quadres, etc...

    Tamb les mquines que ens va dur en Josep Caellas,que funcionaven, tamb ho vam utilitzar. Ho vremnetejar, i ho vrem posar en bosses per a la tmbola, iho vrem organitzar en grups d'1 euro i 2 euros pervendre-ho, i que el viatge destudis ens surti mseconmic.

    El dia que vrem fer la tmbola va ser dijous, 26 denovembre de 2015 al porxo de lescola a les 13:45h.

    A ms daix, aquest dia alguns alumnes, varen recollirfirmes amb DNI i nom sencer per que l'ajuntamentaccepti que ens posin calefacci en el poliesportiu,perqu a lhivern fa molt de fred. Vrem recollir quatrefulls plens de firmes! Ho vrem donar al director. Ens hovrem passar super b!!!.

    Notcies de lescolaPgina 4

    Algunes de les mquines que reciclam

    Cartell de la tmbola

    Recollida de signaturesAsma, Christabel i Marie 6A 10-12-15

    El mateix dia de la tmbola hi va haver una recollida designatures

    Hi va haver una recollida de signatures per posarcalefacci al poliesportiu.Dia 26 de novembre de 2015, els alumnes de 6 varenrecollir signatures per posar calefacci al poliesportiu.Molts de professors varen signar i tamb molts de paresque varen anar a la tmbola. Apuntaven les signatures a

    un paper, en aquell paper posava: Nom, DNI i signatura.En total vrem recollir 127 signatures, per encara no sesap si hi haur calefacci al poliesportiu. La recollida vaser en el pati juntament amb la tmbola. Els querecollien signatures eren els que no anaven al viatgedestudis.

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    5/28

    Bunyolada a lescolaIvn Ruiz 6A 10-12-2015

    El passat 20 doctubre vrem celebrar les Verges alescola.

    Dia 20 doctubre tots els alumnes de lescola vremmenjar bunyols. Va ser desprs del pati. Els nins i ninesvaren portar 1 per comprar tots els ingredients i varenvenir algunes mares membres de lAmipa del centre ivaren fer els bunyols.Varen sobrar bunyols i a la sortida de lescola els varenvendre per 1 a les famlies que venien a cercar els seusfills a les 14h.Els doblers recaptats es varen repartir per la comunitatdels petits, dels mitjans i dels grans a parts iguals.

    La quantitat recollida per la comunitat dels grans serdestinada al viatge destudis que enguany tornar a ser ala Cerdanya

    .

    Notcies de lescolaPgina 5

    Reformes a lescolaElena, Carol, Ainoa, Sahra i Toneti 5 A. 15-01-2016

    Aquestes reformes feien molta falta

    Aquest curs escolar shan fet reformes a la nostraescola:Han reformat el sostre dinfantil, el sostre es va rompreperqu feia molt de vent i va caure un tros bastant gran.Han posat fibra ptica, lhan posada perqu internetsigui ms rpid.Finestres i persianes noves, les han posades perqu lesaltres estaven rompudes.

    Les finestres, les persianes i el sostre es varen fer

    durant lestiu, perqu necessitaven molt de temps per arealitzar-ho i ho varen fer diverses empreses. La fibraptica es va installar a principi de novembre i ho va ferILLES BALEARS SOLUCIONS, tardaren 2 setmanes enposar-la.Canviar les finestres i persianes ho tenien pensat fer, fa10 o 15 anys, per la conselleria va tardar molt percauses que desconeixem.El sostre el varen canviar perqu lestructura estava malfeta i era molt vella i laigua de la pluja sha anatacumulant amb el pas del temps.Canviar totes les finestres i persianes va costar267.000, la fibra ptica ms o menys 400 i el sostre68.000. El cost total va ser 335.400.El sostre encara no esta acabat, falten les plaques, lesposar lajuntament ms endavant.

    Les professores dinfantil pensen que el sostre no haquedat molt bonic perqu falten les plaques.La nostra opini s que a aquestes alades i desprs detant de temps ja haurien pogut posar les plaques, tambpensam que s bo que hagin canviat les finestres perqules altres estaven trencades encara que n'hi ha algunesque no tanquen b i esperam que ho solucionin aviat. La

    fibra ptica encara que a vegades no va falla, fa queinternet vagi ms rpid que abans.

    C h i s p i t a s

    C a r r e r d e L l u c m a j o r , 5 7 A

    E l M o l i n a r .

    El sostre romput.

    El sostre arreglat

    Les finestres noves

    Fibra ptica

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    6/28

    Professora en prctiquesAlumnes 5B, 22/12/2015

    Dia 28 de setembre de 2015 a la classe de 5B vremtenir una gran sorpresa en veure que una practicant ensajudaria molt. NAndrea els recolza per a millorar idivertir-se estudiant. Fa moltes activitats com un joc dematemtiques, creacions plstiques com: pintar fullesamb colors i collocar-les a un mural, flors de paper,postals de nadal amb arbres en 3D, etc. A ms estdisposada a contribuir en totes les assignatures iresoldre els dubtes . A mates ha creat un joc anomenatKahoot! Amb el que saprn els nins i nines de la sevaclasse sho passen b. Fa presentacions de matemtiquesen les que ha explica molt b els temes.

    NAndrea ajuda als alumnes i als mestres, tothom estmolt content amb el treball de nAndrea..

    Pgina 6 Notcies de lescola

    Entrevista aJavier RenedoAndrea i Alejandro, 5A, 24-11-2015

    Coneixem millor al nostre conserge,en Javier Renedo

    Hem fet una entrevista a en Javier,el conserge de lescola. Volem saber

    ms coses dell i la nostra escola.On vius?A PalmaOn vares nixer?A Barcelona.Tens fills?S, un.Tagrada viatjar? per qu?Molt, per conixer gent, pasos,monuments i tamb conixerpaisatges.Qu tagrada fer en el teu tempslliure?M'agrada passejar el meu ca i tamb

    amb la meva dona i m'agrada prendrecanyes amb els amics.Quins esports tagrada practicar?En general tots, jugava al futbol,feia taekwondo, faig bicicletaT'agrada la teva feina?S, m'ho pas b.

    De qu treballaves abans?Abans era comercial, venia i llogavapisos.Per qu vares venir a aquestaescola?Va ser per la conjuntura econmica,la crisi ens va agafar, el sector on joestava no anava b i em va sortiraix.Quant de temps duus aqu?4 anys.

    Has treballat a ms escoles? Aquines?A escoles no, per en el poliesportiuPrnceps d'Espanya, tamb estava asecundria.Qu volies ser de petit?Professor deducaci Fsica.Quines sn les teves funcions al'escola?Doncs controlo l'entrada i sortidad'alumnes i familiars i faig una micade suport amb el professorat al'hora de fotocpies, de plastificar,d'enquadernar, a secretaria tambajudo en el que es pot a nivelladministratiu.Que penses fer en un futur?Tinc 57 anys em queden 6 per a

    jubilar-me.Tagradaria continuar treballant aaquesta escola?S, perqu hi ha bon ambient i mho

    pas b.Hi ha qualque cosa ms que vulguiscontar-nos?Magrada el meu treball i ajudo molt,hi ha bon ambient i em diverteix.Esper que tot continu igual.

    Moltes grcies per passar aquestagradable moment amb nosaltresJavier. Adu i que ho passis molt b.

    Andrea, una gran mestra amb un gran futur.

    F

    F

    E

    E

    R

    R

    R

    R

    E

    E

    T

    T

    E

    E

    R

    R

    I

    I

    A

    A

    E

    E

    S

    S

    M

    M

    O

    O

    L

    L

    I

    I

    N

    N

    A

    A

    R

    R

    C o p i a d e l l a v e s , d r o g u e r a . . .

    C a r r e r d e L l u c m a j o r , 5 7

    T e l . : 9 7 1 9 0 0 4 0 0

    Mentres fiem lentrevista a en Javier

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    7/28

    Notcies de lescolaPgina 7

    Anam a labiblioteca

    Alumnes de 4tB

    La comunitat dels grans combina la biblioteca del centreamb la biblioteca municipal. s una bona manera demotivar cap a la lectura i de fomentar l's d'aquest

    espai.

    Des que anam a quart cada dilluns a segona hora anam ala biblioteca Municipal del Molinar. All, aprofitam eltemps llegint, o mirant una revista o cercant informaci.En Jaume, el bibliotecari, t molta pacincia amb noltrosi sempre ens ajuda a trobar els llibres que necessitam. Isi en descollocam alguns, ell no s'enfada.A la biblioteca hi ha llibres realment interessants idivertits, per aix ens agrada molt anar-hi.

    Treball amb l'ordinador al'aula

    La classe de 5B utilitza el porttil dins laula

    Alumnes de 5B, 22/12/2015A partir de dia 7 doctubre la classe de 5B utilitza elsordinadors. Primer usvem els ordinadors a naturals amben Tomeu Barcel; el mestre de 5A. Desprs se varenutilitzar per crear una notcia sobre els riscos digitalsque havien fet al quadern i tamb durant un parell desessions hem utilitzat els porttils per participar a un

    joc online que es diu Kahoot, ja sigui per fer activitatsrelacionades amb les matemtiques o llenges. Ho vacrear la professora en prctiques de 5B: n'AndreaMunar. El joc era per repassar els temes dematemtiques que ja hem fet. El primer dia que vrem

    jugar a aquell joc en Toni va quedar primer i el segon diaque vrem jugar a aquell joc va quedar primer en Jairo.Als nins de 5B els agrada molt usar els ordinadors pels

    treballs de laula.

    Han arribat mestresnoves a lescola peraquest curs

    Farem una entrevista a les noves professores de lanostra escola i aix ens permetr conixer-les una mica

    millor.Joan, Dani, Christian i Ivn 6A, 30/10/2015

    Com ja sabeu cada any es modifica una mica la gent quefa feina a la nostra escola. Hem parlat amb les novesmestres per aquest curs. Elles sn na Loren Soler, naVictria Roman, nElisa, na Marta de msica, nAntniaTrobat que est a la comunitat dels petits i na CarmenMuoz.Escoles que heu fet feina:LOREN: Institut Josep Maria Llompart.ELISA: Al Ceip Mxim Alomar.MARTA: CEIP el Molinar.VICTRIA: Al CEIP Verge de Lluc.ANTNIA: Sa Marina de LlucmajorCARMEN: CEIP son Quint

    Nombre de germans, on viviu, teniu fills.L: Visc a Palma, tenc tres fills i una germanaE: Andratx. Tenc dos fills i dues germanes.M: Visc a Palma tenc un germ i no tinc fills.V: Visc a Palma i tenc tres germans. No tinc fills.

    A: Visc a Llucmajor i tenc dos fills i una germana.C: Visc a Palma i tenc tres germans i dos fills.

    Qu s el ms tagrada de lescola?L: El bon ambient en general.

    E: Lambient i els companys.M: Els alumnes.V: Que cada dia s diferent.A: Els grups interactius i el diari de lescola.C: Veure com avancen els nins.

    Qu canviaries?L: El vocabulari dalguns alumnes.E: No canviaria res.M: Els horaris.V: La distribuci de lespaiA: Que facin angls a 3 i 4 anys.C: La distribuci de lespai.

    Funcions.L: Atenci a la diversitat a la comunitat dels grans.

    E: Mestra de suport a la comunitat dels mitjans.M: Mestra de Msica.V: Mestra de suport dels petits i ambients.A: Mestra de suport a infantil i psicomotricitat.C: Tutora de 1r de primria.

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    8/28

    Auxiliar deconversa

    David Jimnez, Christabel Enabuel, 6,30/11/15

    Isela s la nova auxiliar de conversaLi farem una entrevista, tradunt enangls perqu ho pugui llegir.La nova assistent de conversadangls es diu Isela i t 31 anys, vaarribar el 3 d'octubre de 2015. Ellava venir a Espanya per veure mn.Sempre veia l'escola quan estava al'autobs, i va pensar com seriatreballar en aquesta escola, demanera que ara ella s la novaassistent de conversa d'angls.

    ASSISTANT OF CONVERSATION

    The new assistant of conversation iscalled Isela, shes 31 years old, shecame on the 3rd of october of 2015.She came to Spain to see the world.She was always looking at the schoolwhenever she was on the bus, andshe was thinking what it would be

    like working in this school. So nowshes the new assistant of Englishconversation.

    Entrevista:Nom Complet:Isela Carrillo.Data de naixement:6 de maig (6th of May).Procedncia:Estats Units (USA).Germans:Dos germans i dues germanes (twobrothers and two sisters).Famlia fora de les Illes Balears:

    California i Chicago (California andChicago).Feina:Professora (teacher)

    Per qu has triat aquestacarrera?:Perqu magrada que els ninsaprenguin (because I love to see kidslearning).Tagrada aquesta escola?:S molt (yes, a lot).Aficions:Fotografia i fer joies (photographyand jewelry).Esports que practiques:Bsquet (basketball).Color preferit:Verd (green).Tens mascota:Dos cans (two dogs).Can preferida:Get offa that thing.Una por:Taurons (sharks).Un menjar, beguda o postre:Xocolata (chocolate).Una pellcula:Forrest Gump.

    HalloweenFor Halloween grade 6 studentswrote messages on a real pumkpinand solved a crossword puzzle. Havea look at the pictures! We had somuch fun!

    Notcies de lescolaPgina 8

    English Corner

    Grups interactius a l'aulade 5B

    A lescola Ceip Es Molinar, a laula 5B cada divendres fan grups

    interactius.

    Alumnes 5B, 22/12/2015

    Els grups interactius es distribueixen en quatre grups desis alumnes, intervenen cinc professors daltres aules.Cada grup t un paper amb el nom del grup, elscomponents de lequip, i els llocs que fan servir per dur aterme les diferents activitats. El grup 1 anomenat elsMinions, per exemple, treballa a la sala de professorson es fa catal amb en Toni Nicolau de 9:05 a 9:25,desprs van a laula de 5A i fan castell amb en Tomeu

    Barcel de 9:30 a 9:50. Quan acaben lactivitat decastell sen van a laula on es guarda el materialdeducaci fsica i la radio de lescola fan angls amb naLina Soberats de 9:55 a 10:15. Per acabar fanmatemtiques a laula 5B amb na Carme Salva i nAndreaMunar de 10:20 a 10:40. En aquest darrer agrupament hitreballen dues professores perqu nAndrea es mestra

    en prctiques del grup 5B. s una manera de treballarles diferents assignatures duna forma ms divertida ientretinguda.

    Writing on a pumpkin

    Isela amb els entrevistadors

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    9/28

    Som generosos amb CritasDia 15 de desembre del 2015, els nins inines de 6A vrem entregar a Critas

    roba i juguetes .

    Asma, Joan i Ivan, 6A 18/12/15

    Nosaltres, els alumnes de 6A, hemparticipat tots duent roba a classe que jano necessitam. Entre la roba que hemduit hi ha de tot: robes de nadons,dinfants, de grans, etc. Ens va agradarmolt participar i pensar que feim una bonaobra perqu la gent que ms ho necessitapugui donar un bon s a peces que ja noutilitzam.Els nins i nines que varen dur roba perCRITAS la duien a la nostra classe idesprs la vrem dipositar dins el

    contenidor de roba situat davant lescolaperqu Critas en faci la seva recollida.El mateix vrem fer amb les juguetes.Abans de Nadal vrem recollir juguetesusades per en bon estat per aconseguirque cap infant es queds sense regal deNadal.Vrem estar molt contents de fer aix jaque creim que la crisi ha afectat a moltespersones i que daquesta manera hempogut donar un cop de m i ajudar a queels infants es sentin contents i felios.

    Simulacre a lescolaEl da 10 de desembre de 2015 hi va haver un simulacre a l'escola del

    Molinar.Aurora Grillo Sureda, Sfora Lisalde Escobar, Luca Rodrguez Morales, 6B,

    13/1/16

    A 6B estavem a Educaci Fsica fent atletisme amb na Magdalena, iels de 6A fent msica amb na Cata.

    Sabem que el simulacre seria aquell dia (dijous) o el divendres, perens va sorprendre que tocs tan prest (a 2a hora).

    Va sonar l'alarma i va venir en Biel donant-nos un bon ensurt. Totsvrem sortir darrere de na Magdalena cap al parc de devora l'escola,i ens vrem trobar tots els cursos damunt de taules, bancs Vremestar all aproximadament un quart d'hora (que per a noltros es vafer molt curt), parlant i rient, mentre les professores ensfotografiaven, i desprs vrem tornar a classe de Educaci Fsicasans, contents i bastant nerviosos.

    Notcies de lescolaPgina 9

    Festa sorpresa!Carla, Lenny i Ada, 6A 10/1/2016Els alumnes de 6A vrem preparar una festa sorpresa

    dia 17 de novembre.

    La festa sorpresa va ser per na Cati i na Christabel, unapracticant molt especial i una alumna que vrem tenirdes dels tres anys.

    Na Christabel sabia que li estvem organitzant una festasorpresa a na Cati per no sabia que per a ella tamb. NaCati no sabia res de cap festa. Entre tots vrem dur unmenjar bonssim a la festa ( Cuscs, patates fregides,galetes, suc ) Va ser a lltima hora quan nAndrea se'n

    va endur na Cati per entretenir-la i na Carla va baixar ana Christabel a fer un treball, mentre la resta de laclasse preparaven la festa. Entre tots vrem fer unapostal firmada amb dedicatria per a les dues. Tambrecaudrem doblers per fer un gran regal a cada una queva ser una bossa de la marca Desigual per a cada una. Lamare de nlvaro (Carol) va tenir la idea. A la festa

    vrem posar musica, vrem ballar, vrem menjar.... Ensho passarem molt b!Vos desitjam molta sort en la feina i amb els estudis.Mai vos oblidarem!!

    Esperant en el parc abans de tornar a escola

    La classe de 6A amb na Cati i na Christabel

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    10/28

    L estaci meteorolgicapot mesurar lestat del

    temps.Ada, lvaro i Jennifer, 6A, 30/10/2015L estaci meteorolgica pot mesurar lestat del temps

    A lescola hem comenat un gran projecte meteorolgicper intentar saber quin temps far al Molinar. Tenim unplaf dins lescola i anam a prendre les mesures deltemps al pati dels grans, a lestaci i desprs deixam lesgraelles penjades al passads amb les mesures queprenem diriament.Una estaci meteorolgica s on es fan observacionssobre el temps. s a dir, on es mesura lestat del temps.

    A dins hi ha uns aparells que sn:-Termmetre: s laparell que mesura la temperatura, oels canvis de temperatura.

    -Barmetre: s laparell que mesura la pressiatmosfrica.-Pluvimetre: s laparell que serveix per mesurar laquantitat de precipitaci caiguda en un lloc concret.-Anemmetre: s laparell dissenyat per mesurar lavelocitat del vent.

    -Penell: s un dispositiu generalment metllic, sutilitzaper detectar la direcci del vent.

    Notcies de lescolaPgina 10

    ES BON BROUCafeteria, xurreria, bar de tapes...

    Davant l'escola del MolinarTel.: 971917001

    Entrevistam a lacuinera Pepi Garca

    Alumnes 5B, 22/12/15

    Dia 29/10/2015 estam a lescola de CEIP ES MOLINARentrevistant a na Pepi Garca , una de les cuineres delescola.

    Bon dia Pepi. Hem vengut a fer-te un parell de preguntesper conixer una mica ms la teva personalitat fora delescola.

    -Quants d'anys tens?Tenc 56 anys.-Quines aficions tens?Magrada passejar.-Quin menjar s el que ms tagrada?La sopa.-Qu opines de lescola?No magrada que els nins

    surtin al pati quan plou.-Tagradaria canviar de feina?No. M'agrada treballaramb nins.-Tagradaria canviar descola?No, perqu jo i lesmeves filles vrem estudiar aqu.

    Na Pepi Garca no ha tengut cap problema per contestar

    i ha estat molt amable en tot moment.

    Plaf al passads de la planta baixa

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    11/28

    Pgina 11 Notcies de lescola

    Sant Antoni 2016Alumnes 5B, gener 2016

    El passat dimarts 19 de gener es va fer la festa deSant Antoni al CEIP es Molinar.

    Aquesta festa s una tradici a les Illes Balears i enella Sant Antoni es baralla amb el dimoni.

    Per celebrar la festa feim un foguer al pati de lescolai obrim les portes per als pares, mares, germans,padrins Dins daquesta foguer torram tallades de pa icarn que els alumnes de 6 venien a benefici del seuviatge destudis.

    Tots nosaltres ens hem vestit de vermell i negre. En elfoguer hi ficam dos ninots: un del dimoni i un altre deSant Antoni.

    Com cada any la festa va ser molt divertida. Vosapuntau lany que ve?

    Preparant i celebrant Sant Antoni

    Desprs de mesurar-nos la cara, de llegir iparlar de les caracterstiques del dimoni i el

    que representa a nivell cultural, feim eldibuix, li posam color, el retallam, lafegim unelstic ,ens la posam i anam al foguer del pati

    de la nostra escola per celebrar-ho.

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    12/28

    El temps delMolinar

    Aquest trimestre ha plogut molt poc

    Sahra Martinez , Nico Tresserras i Ainoa Tirado, 5A, 15-1-2015El mes doctubre ha plogut molt poc, la mitjana ha estat 2,2 l/m2, en total 42,5litres. La humitat ha estat molt alta, un 75%. La pressi atmosfrica ha estat1014 hpa de mitjana, el vent de mitjana ha estat 5,65km/h, la mnima ha estat2,9 km/h i la mxima 24km/h. La temperatura ms alta va arribar fins els 25Ci la mnima 3C. La temperatura del moment en qu agafaven les dades demxima va ser 25 i la mnima 6C.

    Els dies de pluja el novembre de mitjana han baixat en comparaci al mesanterior. A l'octubre vrem recollir 2,2 l/m2 i al novembre 1,1 l/m2.

    Desembre ha estat el mes que menys ha plogut. La mitjana ha estat 0,33 l/m2,el total de pluja recollida ha estat 3 l/m2. El dia de ms humitat va ser un 93%,la mitjana un 70%. La temperatura mxima ha estat una mica ms alta que la de

    novembre, cosa estranya, la temperatura mxima de mitjana ha estat 18,6C, eldia que va fer ms calor vrem arribar a 20C. El dia ms fred vrem arribar als5C, la mitjana de la temperatura en el moment de recollir les dades s de 10C,la mxima 12C, la mnima de 15C. El vent ha estat fluix, el mxim es 4,9 km/h,la mnima 3,2 km/h i la mitjana 4,37 km/h..

    Devora del portdel Molinar escrema un llat

    Es crema un llat devora del port delMolinar

    Miguel 5A 07-07-2015

    Dia 7 de juliol del 2015 es va cremarun llat devora del port del Molinar,la petita embarcaci de cinc metresfeta amb material de resina vacomenar a cremar-se a les 10:30.Ning va sortir ferit i els bombersde Palma varen apagar el foc i varentreure l'embarcaci. Els motiusestan sent investigats.

    La meva opini s que si el porttengus millors mesures deseguretat no hauria passat aix i elport hauria de posar-hi les mesures

    perqu no torni a succeir.

    Pgina 12

    Notcies locals

    Festa a lapista

    del MolinarAmine Belfaquih, Francisco Jorquera,

    6B, 5/11/2015

    A la pista del Molinar es va feruna festa programada pels veinsdel Born del Molinar.La festa va comenar sobre les17:30 i varen desplegar un muntde castells inflables. A les20:00 es varen desinflar i varenesperar 20 minuts per banyarels participants en espuma.Desprs havien de dur un melper fer una llanterna i,aproximadament a les 20:30

    varen sortejar unes camisetes ivaren donar llepolies. Alguns esvaren quedar sense.La festa va acabar sobre les23:00 i algunes persones varenarribar molt tard, quan la festa

    ja acabava.Dissabte tots jugaren a jocsdels nostres padrins; com perexemple: corda, mocador,baldufa

    Notcies del barri

    Mar arrissada

    El llat desprs de lincendi

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    13/28

    La petita invasiBrayan, Isabel i Nayra, 5A, 15/1/2016

    A Mallorca ha arribat un altre pic elmoscard tigre

    El moscard tigre ha envat Mallorca,Menorca i Eivissa. Els ajuntamentshan posat fil a l'agulla per eradicar-ho, per el cap del servei deprotecci de Medi Ambient diu queaquesta espcie ha vengut per aquedar-se, no hi ha cap possibilitatderadicar-ho, ja que es podenreproduir amb gran facilitat i viure a

    multitud de llocs.Quan arriba la tardor els moscardstigres cada vegada sn menys actius,lestiu s lpoca de lany que mspiquen i no son quasi actius, aix sdegut a qu la primavera venen des

    dfrica i a la tardor sen tornen capall.Segueixen a les persones i es podenficar pels cotxes i all es poden anarper tot, per aix shan ests tant.Les contnues onades de calor i lesdarreres pluges en el litoral delMediterrani clid i humit collaborenen laparici i propagaci del moscardTigre a comunitats com Balears.

    Aquest estiu el moscard tigre hapicat molt i ha fet mal, ho fa amb laprobscide que tenen damunt el cap.Quan et piquen et deixen una marcavermella a la pell.

    Pgina 13 Notcies locals

    Notcies nacionals

    Helicpter espanyoldesaparegut

    Alvaro 6A 08/11/2015

    Un helicpter espanyol va desaparixer dijous 22doctubre de 2015.

    El mateix dia lhelicpter Super Puma AS332 surt deDakar (la capital de Senegal que est a frica) ambdest a Gran Canria. A les 13:13 varen repostarcombustible a la ciutat de Noudibou i desprs vadesaparixer. A les 14:05 sactiva una emergncia a 25milles de la costa. Tenien previst que lhelicpterarribs a Gran Canria a les 16:45. Hi havia una distnciade 200km de Dakar fins a Gran Canria.Un equip de deu bussos comen a submergir-se enlAtlntic per trobar lhelicpter accidentat, per no elvaren trobar.Dimecres 28 doctubre de 2015 els equips que buscavenles restes de lhelicpter localitzen la cabina.Finalment dijous 29 doctubre de 2015 varen trobar elstres militars morts a la cabina de lhelicpter.A mi magraden molt els articles dinvestigaci i hepensat que aquesta notcia s molt interessant,informativa i dactualitat.

    Catalunya vol laindependncia?

    Jose Antonio Terron y Nico Tresserras 5eA 10-01-2016Catalunya ja t president

    Hi ha una part dEspanya, Catalunya, que tal vegada

    vulgui independitzar-se, no ho sabem segur, fins ara

    noms hem tingut dades estadstiques. La gent que voliala independncia va comenar a pujar molt a partir del'any 2010 perqu el govern dEspanya va dur lestatut(conjunt de normes legals de Catalunya) als jutjats i vapassar rpidament del 19% al 40%. Ara, molts catalansvolen la independncia (fer que Catalunya no siguidEspanya), i per aix, faria falta fer un referndum (suna enquesta popular per votar un tema en qesti i queel poble decideixi) per el govern de Madrid no vol i hova dur als jutjats, i els jutges varen dir que no es podiafer. Aleshores, els catalans varen fer com una espciede referndum que es deia consulta. En aquesta consultava sortir que 1.861.753 persones van dir s a laindependncia que representa el 89,68% de les personesque varen votar, 232.182 persones varen dir que no, que

    representa un 8,8%. Per com que era una consulta i noun referndum no se li podia fer molt de cas. Aix doncs,el govern catal va decidir convocar eleccionsplebiscitries (s semblant a un referndum, s unaconsulta que lautoritat poltica fa a la gent sobre unaqesti), i va sortir que 47,7% (Junts pel s i la CUP)volia la independncia. Es a dir, no va treure majoria.Aix i tot, Artur Mas (el president de Catalunya), volcontinuar amb la independncia, per hi ha un problema,la Cup (un altre partit que vol la independncia), no voliaque governs Artur Mas (el president de Catalunya),perqu no els hi agradava. Varen estar negociant Juntspel s i la Cup a veure si Artur Mas era o no elpresident de Catalunya. Finalment, dia 10 de gener del2016 Artur Mas va renunciar i els diputats de la CUP iJunts pel s han posat de president a Carles Puigdemont,

    ja que la Cup s que deixava que aquest ho fos.

    Manifestaci a favor de la independncia a Catalunya

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    14/28

    Els exrcits de ninsAlguns pasos utilitzen nins en els

    seus exrcits.David Prez Obrador 3/11/2015

    Lany 1346 a frica el general dunexrcit de centre frica vaproposar per aconseguir soldatsemprar nins de 16 anys o ms per alseu exrcit. Aquesta forma dereclutar est prohibida per lUE i

    lONU, es va prohibir el dia 26 desetembre de 1963. Sort que hi haONGs que ajuden a les famlies quetenen a nins combatint a lexrcit,com per exemple UNICEF, ONGWorld Vision... Actualment hi haaproximadament 7.000 ninsparticipant a la guerra de Irak -Iran. Encara hi ha 22 pasos quecometen greus violacions contra ninsen zones de conflicte. Diversosexrcits sn a la llista dinfractorshabituals. Alguns dels pasosinfractors habituals sn:Afganist, Regi centreafricana,Chad, Repblica democrtica delCongo, Somlia, Sudan del sur,Sudan, Myanmar i Repblicacentreafricana.Per a mi aix shauria de prohibir

    globalment perqu els nins nohaurien dutilitzar armes fins als 18anys, ni sofrir violncia verbal nifsica..

    Massacre a ParsDesenes de morts en una cadena

    datacs al centre de la capitalfrancesa.

    Neus i David 5A 13-11-2015

    El passat 13 de novembre a Paris hiva haver un atemptat on van morir129 persones i 352 van ser ferides,de les quals 99 molt greus. Es tractadel pitjor atac terrorista que hapatit la capital francesa.Gaireb un any desprs de latac aCharlie Hebdo el terrorisme va

    tornar a posar a Pars en el punt demira, una serie datacs simultanis alcentre de la ciutat, segonsinformava la policia.A un quart per a les deu del vesprees van produir diversos tirotejos alsdistrictes X i XI en una zona demolta activitat nocturna de lacapital francesa, molt a prop de laseu del setmanari satric atacat algener. Alhora, un terrorista sucidaes va immolar prop de lEstadi deFrana, situat a Saint-Denis, al nordde Pars, on se celebrava el partitamists de les seleccions francesa ialemanya, amb 80.000 espectadors.Tamb, un grup dhomes va entrardisparant a la discoteca Bataclan, ones feia un concert de rock, i es vanfer forts amb una seixantena

    dostatges a linterior.A mitjanit quan encara no havienestat aturats els atacs, el presidentfrancs, Franois Hollande, quehavia estat evacuat pocs minutsabans de lestadi, va comparixer

    per decretar lestat demergncia atot el pas, que vol dir que es podenprendre mesures extraordinriescom la restricci daccs a algunsindrets i va anunciar tamb eltancament de les fronteres; elpresident francs va justificar lamesura assegurant no volem quening entri al pas a fer-nos mal.

    Bombardeig deSria

    Noemi Servera i Ana Machado, 6B,15/10/2015

    El Bombardeig de Turquia sobreSria t lloc des del 3 d'octubre de2012 i s una resposta a un previatac siri llanat sobre la ciutat

    turca de Akakale que va causar lamort de 5 civils. L'operaci comptaamb el suport verbal de l'OTAN..

    El conflicte armat de Sria entra enel seu cinqu any i les xifres de lesseves consequncies sndevastadores: 220.000 morts, 11milions de desplaats, 3,9 milions derefugiats i 12.2 milions de personesque depenen de lajuda humanitria

    per subsistir.La historia s molt trista perqu lespersones perden la seva casa, la sevafamlia i les coses personals.

    Els Refugiats DeSiriaAurora Grillo, Noa Fernndez, Lenny

    Martnez 6 23/10/15

    De Sria tothom s'est anant.

    Des de 2011, Sria viu les protestesms greus de la seva histria, itothom sen va.Tots els refugiats fugen de laguerra a pasos venats com Lbano,Jordania, Irak i Turquia. Encara quetamb Europa els est acollint .Bulgria, Espanya, Alemanya,Anglaterra sn alguns dels pasosque acullen els refugiats siris.

    Encara que Alemanya amb 39.254refugiats, s el pas que msrefugiats acull. Per Europa hatengut molts de conflictes perrepartir els refugiats entre elspasos, ja que, Europa es veu

    superada per la crisi ms gran desde la Segona Guerra Mundial. LaUni Europea est lluitant ianalitzant on ha dubicar els 120.000beneficiaris dasil que pretnaceptar durant 2 anys. Ja han rebutun conjunt de 3,6 milions de siris, 30vegades la xifra Europea.Els refugiats sestan desplaant compoden, encara que sempre que podenes pugen a trens o vaixells illegals.O simplement sn enganats i paguenuna quantitat important de doblers ial final no sn transportats.Per, els ms perjudicats sn elsinfants. A prop de 14 millions denins i nines estan afectats per laguerra. Ms de 5,6 milions encarasn a Siria i entre ells, dos milionsde nins i nines viuen a regions onresulta impossible arribar perdonar-los ajuda humanitria.Encara ara, milions de refugiats estroben en perill i cal ajudar-los.

    Notcies internacionalsPgina 14

    CarnisseriaEs molinar

    Carnes frescas * Elaborados caserosSERVICIO A DOMICILIO

    C/ Llucmajor, 74 ( junto al estanco)Es Molinar

    Telf 971 910 015 . Mvil 665 792 951

    Un del bars que varen ser atacats

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    15/28

    T e l f . : 6 6 3 0 3 1 2 5 5 / 9 7 1 1 0 1 9 7 1

    C t r a L l u c m a j o r , 4 8 b . E l M o l i n a r

    f r u t e r i a m a s f r e s c o @ h o t m a i l . c o m

    Notcies internacionalsPgina 15

    Retorn al futurLia i Hugo, 5A, 21/10/2015

    Recordam aquella pellcula futurista tan originalLa primera pellcula es va estrenar dia 3/7/1985 a EstatsUnits. Posteriorment, varen fer 2 pellcules ms fins acompletar la trilogia. El personatge Doc Emmett Brown, elcientfic boig, li agradaria fer Retorn al futur 4, per eldirector de les tres pellcules, en Robert Zemeckisconsidera una bogeria filmar-la, perqu pensa que la 4a partpodria ser un fracs, ja que seria repetir-se massa.La pellcula tracta de dos amics, en Marty McFly i DocEmmett Brown. Comena el dia 26/10/1985 a les 09:00h,Doc Emmett Brown va anar a cercar a Marty McFly per dir-li que necessitava ajuda, havia danar amb ell al futur. Dochavia creat una mquina per a viatjar en el temps i per errorMarty i en Doc arriben al 1955 en el que els seus paresencara no shan conegut. La mare den Marty senamora d'ell,

    en Marty ha daconseguir que els seus pares es tornin aenamorar i es casin perqu si no ell no existiria.Aquesta data, 21 de octubre del 2015, ha creat moltaexpectaci, entre altres coses, per saber si shan fetrealitat algunes de les coses que hi sortien. Algunes de lescoses que encara no shan fet realitat sn: cotxes i patinsvoladors i control total del clima.Coses que shan fet realitat: prismtics digitals,vdeotrucades, compres per internet, multitud de canals detelevisi, empremta digital per obrir portes, barres de ne ales vores de la carretera, biocombustible...

    Mario fa 30 anysIvn Valncia De La Fuente i rsula Gallard Gomila 5A

    15/01/2016

    El 13 setembre del 2015 va ser laniversari de MarioBros, va fer 30 anys.

    Laniversari de Mario Bros va ser dia 13 de setembre de lany2015 i va complir 30 anys.El vdeo joc el va inventar Shigeru Miyamoto el 1985 quanmirava per la finestra dun tren i s'imaginava que estavabotant fora. El personatge de Mario, va sorgir del primer jocde Donkey Kong.

    s el videojoc ms desitjat del mn i se n'han venut msd'1.000.000 de cartutxos per a la Nintendo 3DS. Mario s elms fams entre els personatges de vdeojocs, tant s aix,que a principis dels anys 90, una enquesta va demostrar quees coneixia ms a Mario que al mateix Mickey Mouse.

    La companya de Mario es diu Peach i el seu germ Lugi. Marioi el seu germ tenen aventures per a rescatar a la PrincesaPeach, l'estimada de'n Mario.

    Aquest joc s molt divertit, ens agrada molt, ens sorprn quehagi durat tant, creiem que ha estat perqu a la gent liagrada. Costa de fer un joc aix de difcil.

    Les hores de quan varen anar al futur.

    Com ha anant creixent Mario Bros

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    16/28

    Notcies internacionalsPgina 16

    El Big Ben es quedar mutSefora Lisalde, 6B, 4/11/2015

    El llegendari, rellotge de Londres necessita urgentmentuna reparaci de 52 milions deuros.

    El rellotge Big Ben de Londres necessita urgentement unareparaci que requerir aturar el rellotge durant 3 anysseguits. Larranjament, que inclou millorar les 5 tones quepesa el Big Ben, costa 52 milions deuros.

    Si b lestat estructural de ledifici ubicat en el Palau delWestminster s ptim, el pla de restauraci servir tambper collocar un ascensor a la torre i modernitzar-la, perqucompleixi les normes de la llei de seguretat.

    Quan arreglin el Big Ben donar lhora exacta, ja que aras'adelanta 6 segons a lhora.

    El Halloween ms tenebrsCarla Marn i Karla 6A 14/11/2015

    s la festa de por que es celebra cada any el 31doctubre.

    Cada nit de Halloween, anam a caminar porta a portadisfressats demanant caramels.

    Halloween tamb conegut com a nit/dia de bruixes, s unafesta tradicional que es celebra per tot, especialment a lazona Celta. Aquesta nit ens disfressam per anar a cercarcaramels per la nit .Hi ha un munt de disfresses per aHalloween, nhi ha de vampirs, de zombies, de bruixes, demonstres quan tocam al timbre de la porta deim truc otracte. Originalment el truc o tracte era una llegendapopular d'origen cltic que tractava de que els esperits delsdifunts eren lliures de vagar per la Terra la nit de Halloween.

    Les 10 millors pelculles de por per veure la nit de bruixes

    sn: La nina del exorcista, Saw, The ring, Divendres13, La matana de Texas, Pesadilla en Elm Street ,It ,Rec, Dest final i Paranomal Activity...s la festa ms tenebrosa de lany.

    C a r r e r M a t e o M a l f e r i t , 5 . E l M o l i n a r

    T e l . i F a x . : 9 7 1 2 7 2 6 0 5 / 6 6 6 1 7 3 3 8 4

    m i g u e l @ c l u m b a . e . t e l e f o n i c a . n e t

    C / F o n e r s , 3 6

    0 7 0 0 6 P a l m a d e M a l l o r c a

    T e l . : 9 7 1 4 6 9 5 1 1 / F a x : 9 7 1 7 7 0 0 2 2

    H o r a r i d e d i l l u n s a d i v e n d r e s

    d e 0 8 : 0 0 a 1 5 : 0 0

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    17/28

    Ciutats PerdudesAgustn, lvaro i Brat, 6A 08/11/2015

    Hi ha ciutats que varen serdestrudes, aquestes sn algunes...

    POMPEIAAgustnPompeia s una ciutat romana, que vaser destruda a data de 24/08/79per lerupci del Vesuvi.Pompeia estava formada per 10000ciutadans, i quan el Vesuvi va entraren erupci varen morir 2000ciutadans; alguns ofegats pels gasosi uns altres cremats per la lava i lacalor.Abans que Pompeia fos destruda,una tribu que vivia a Samnio (elssamnites) varen envair tota Pompeia.Els nous governants varen imposar laseva arquitectura i van ampliar laciutat. Es creu que durant ladominaci samnita, els romans varenconquistar la ciutat durant un curtperode.La ciutat de Pompeia es vatransformar en un important punt depas de mercaderies que arribarenper via martima i que eren enviadescap a Roma o cap al sud dItlia.

    HERACLEIONAlvaroHeracleion va ser una ciutat que vaestar 1200 anys sota laigua.Situada prop dAlexandria a Egipte ala badia de Aboukir. Ciutat prxima ala Mar Mediterrnia que ha estatsota laigua 1200 anys.Heracleion era un centre de comer ireligi on, durant les excavacionsshan trobat 64 vaixells, monedesdAtenes, pedres amb inscripcionsgregues, sarcfags de pedra iescultures que adornaven temples.Aquesta ciutat es suposa que vadesaparixer per un terratrmol fadevers 1200 anys.

    HIROSHIMABratLa ciutat dHiroshima va ser fundadael 1589 sobre la costa de la mar alOest del Jap. Hiroshima va seratacat pels Estats Units (E.U.A.). ElsEstats Units varen atacar amb

    bombes nuclears, els atacs es varenproduir dia 6 dagost de lany 1945,formant part de la fi de la SegonaGuerra Mundial. Els atacs dEstatsUnits sn els nics atacs nuclears dela histria.

    Diuen que aproximadament la bombava matar a 166.000 persones i que2040 de les persones varen morir acausa de lesions i malalties moltgreus per culpa de la radiaci, 9 diesdesprs de la detonaci, Jap vaanunciar la seva rendici. I al finalHiroshima va quedar en les cendres.

    La malaltia PKUAsma, 6A, 16/10/2015

    La PKU s un trastorn heretat que

    afecta la qumica de lorganisme ique, si no es tracta oportunament,provoca retard mental.

    Qu s la PKU?La PKU o la fenilcetonria s unamalaltia que afecta la manera en quel cos processa les protenes. Elsnens amb PKU no poden processaruna part de la protenes anomenadafenilalanina.Com afecta la PKU a un nen?Durant els seus primers mesos devida, els nens nascuts amb PKUaparenten estar sans . Per si noreben cap tractament, comencen aperdre inters en el seu entornentre els tres i els sis mesos , i enarribar a l'edat d'un any s evidentque pateixen un retard en eldesenvolupament. Els nens amb PKUsense tractar que han patit algunalesi en el sistema nervis centralsolen ser irritables , inquiets idestructius .Qui pot tenir la PKU ?La PKU s'hereta quan tots dos parestenen el gen de la PKU i hotransmeten el seu nad . Quan undels pares t el gen de la PKU perno t la malaltia , es diu que s "

    portador " de la mateixa.Hi ha alguna prova de PKU ?S . Mitjanant l's d'una prova

    desenvolupada en els anys 60 ,basada en la tasca d'un becari deMarch of Dimes, s possible saber siun nad t PKU abans que se'n vagide l'hospital a casa.

    App'sFantstiques

    Lenny, 6A, 30/10/2015

    Si t'agrada la tecnologia, t'agradaraaquesta llista de les millors apps peral teu telfon intelligent o tableta.

    En aquest mn hi ha milions dappsper a tot , compres en lnia , editorsde fotos , xarxes socials, si volssaber les millors apps quedat aqu.1 . ( Android y Apple.) Drive.Google drive s una aplicacitotalment gratis per tenir semprearxius , documents , carpetes Ams pots crear nous projectes en unsimple click no tan sols tendrslaplicaci per mbil si no que tamb

    tendrs la pgina web. Edici detext, quadres, marges, graelles imolt ms.2. (Apple.) Rookie Cam.Rookie cam s un editor fotogrficque permet a aquells que volen anarms enll de ledici fotogrficabsica amb laspecte i la sensaci quetenen els editors professionals. stotalment gratuta excepte algunsfiltres molt professionals.3. (Android i Apple.) Dubmash.Exigeix un so o una frase dalgunfams i enregistra un playback detu mateix , desprs afegeix efectesi emoticones bastants divertits.Per ltim la millor app!4. (Android i Apple) GoogleAuthenticator.Per ltim la millor app , ms seguraper protegir els teus comptes degoogle, aquesta app es basa en unasrie de codis per protegir els teuscomptes.

    Articles dinvestigaciPgina 17

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    18/28

    Riscos digitalsAlumnes 5B, 22/12/2015

    Xerrada sobre Internet.

    Dia 16 doctubre del 2015, va anar un ponent anomenatToni a la a la classe de 5B de lescola C.E.I.P Es Molinarque els va assessorar a fer un bon s d'Internet. Primerels va mostrar navegadors i els va dir que shavia danarmolt alerta perqu hi ha persones que controlen molt elsordinadors i poden arribar al teu i vigilar tots els teusmoviments: sn els que anomenam Hackers. Tamb elsva mostrar una fotografia dun home que es feia passarper un nin perqu no tot el d'Internet s veritat, tambels va ensenyar que es pot perdre el control i que noshan de viciar perqu poden arribar a tenir una malaltia.

    Tamb els va explicar que si tu ara envies una foto a unapersona per Whatsapp, no va directa a la persona sinque primer passa pel servidor de Whatsapp, i desprs sique passa a la persona destinatria.Va ser molt interesant!

    Redum la petjada decarboni

    Louise Heinrichs, Chakir Bekal i Sfora Lisalde, 6B, 14/1/16

    Una allota, membre duna ONG que sanomena amics dela Terra, ens va ensenyar qu era la petjada de carboni.

    El 24 de novembre de 2015, una dona dAmics de laTerra va venir a lescola del CEIP es Molinar a ferl'activitat Redum la petjada de carboni.Ens va explicar que eren les coses que contaminavenms, i ens va mostrar un vdeo on podem diferenciar unavida contaminant d'una vida no contaminant.Tamb vrem fer una activitat on dos grups decompanys varen sortir davant de la classe per veure lesdiferncies entre contaminar i reciclar.Desprs ens va donar un llibret on havem de fer un test

    per saber el que contaminam, vrem dividir la puntuacien tres grups: els que contaminaven poc, els quecontaminaven normal i els que contaminaven molt. Elresultat va ser que ning va contaminar molt. I ens vafelicitar per ser una classe tan ecolgica.

    Activitats a les aulesPgina 18

    Taller de viure amb salutClaudia Ruano i Lee Delicado

    , 5 A

    , 2/12/2015

    Taller vida saludable.

    Dia dos de desembre de lany passat, varen venir duesmonitores de Mapfre a 5-a i 5-b per explicar-nos comviure una vida saludable.Les qestions ms importants que ens varen explicarvaren ser referent a lexercici, a descansar i a menjarsa.

    Una dieta equilibrada: Menjar vitamines, minerals,protenes, lpids, hidrats de carboni, no menjar molt dedol, no menjar moltes llepolies , no menjar carn i peixcada dia... Quan menges i ests jugant a vdeojocs omirant la tele, el cos no absorbeix els nutrients i lesvitamines que aporta aquest menjar.

    El descans: Quan dorms, el teu cos repara coses que noveus aix que, si no dorms b, el teu cos no es potreparar i no est com sempre, no ests tan actiu i nopots fer coses que faries amb el cos ben descansat.

    Es recomanable que, abans de 20 minuts danar-sen adormir, no jugar amb aparells electrnics ni mirar latelevisi, el que si es pot fer s llegir i jugar un poquetamb juguetes.

    Exercici: S'ha de fer exercici encara que sigui un poc,per exemple: futbol, ball, nataci, tennis, anar algimns, anar a crrer...

    Rentar-se cada dia, tamb s molt important per tenirun cos saludable i per evitar agafar malalties.

    Durant el taller

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    19/28

    Na Patrcia Alomar s mestra de lanostra escola, actualment s tutorade 4 anys. Li hem fet una entrevistaper conixer-la millor.

    Avui estam amb na Patri. Ens volscontestar aquestes preguntes?:-Quants anys tens?

    33 anys.-Quin s el teu hobby?Tocar la guitarra.-Qu s el que ms tagrada del teutreball?Que mai s el que passar.-Tens fills?No.-El teu color preferit?El gris.-Quants anys dus en el centre?3 anys-A qu dediques el teu temps lliure?A angls i a viatjar.-Quines millores tagradaria fer perlescola?Fer grups ms petits.

    I al barri?Ms contacte amb lescola.- Practiques qualque esport?Crrer i caminar.-Has treballat en ms llocs?A la cuina, a un centre comercial iajudant a majors.-Perquvareselegiraquesttreball?Permet moltes coses i molt tempslliure.-La teva funci?Tutora de 4 anys A-A qui vols que entrevistem?A na Maria Rosa.

    Ens acomiadam de na Patri amb lespreguntes contestades. Moltesgrcies per tot!!!.

    Entrevistes: Tha tocatPgina 19

    Tha tocat En aquesta secci trobareu una srie dentrevistes als mestres i alumnesde lescola, qui ser el segent?

    Entrevista a Patricia AlomarAlumnes de 5B 22/12/15

    Entrevista a unanina de 1r de

    PrimriaLia i Hugo 5A 26/11/15Lalumna del semestre ha estatnAina de primer de primria

    Lalumna del semestre ha estat unanina de primer de primria i usxerrarem un poquet d'ella.

    Nom:AinaOn vius?

    Al Coll den RabassaQuin color tagrada?El rosa

    Una flor:RosellaUn menjar:Els macarronsUna fruita:PltanUna beguda:Suc de pinyaUn animal:PapallonaQuina mascota tagrada?Un polletFred o calor?CalorMar o muntanya?MarQuin llibre tagrada?PrincesesAlguna cosa que tagradi fer?

    Estar amb les meves amiguesQuin moment del dia prefereixes?El matUna por:No tinc porUn bon record:Laniversari de les meves amiguesTagrada ms anar amb cotxe oamb autobs?Amb autobsUna pellcula:Atrapa la banderaDes de quan vius al Molinar?Des de que vaig nixer

    Molt b Aina, ara ja sabem unesquantes coses ms de tu, moltesgracies!!! Adu!!!.

    C a r r e r L l u c m a j o r , 4 4 .

    T e l . 8 7 1 9 4 9 2 4 9 6 7 5 4 5 5 6 4 0

    0 7 0 0 6 M o l i n a r P a l m a d e M a l l o r c a

    Moment en qu entrevistvem a nAina

    C a r r e r E s g l s i a , 7

    T e l . 9 7 1 1 4 4 9 7 8 4 0

    0 7 1 4 2 S a n t a E u g n i a

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    20/28

    Pgina 20 Entrevistes

    Entrevista a laprofesora de zumbaMoreisy Guerrero i Paula Jimnez, 6 B,

    13/1/2016

    Estam amb la professora de Zumba,n'Aurora, a qui li farem unes quantespreguntes.

    ENTREVISTADORES:Nom?AURORA: Aurora.E: Procedncia?A: Palma de MallorcaE:Has fet alguna exhibici de

    Zumba?A: S, moltesE:Has guanyat qualque premi?A: S, moltsE: Has tengut moltes exhibicions?A: De Zumba he tengut moltes a SonRapinya, a Son MoixE: Quin tipus de ball fas?A: Faig molts de tipus, bachata,ritmes llatins, zumba per nins itamb per persones majorsE:Quantes hores semanals fas?A: Faig 45 hores setmanalsE: Tens fills?A: S, tenc una filla, de 4 anysE: La teva filla fa Zumba amb tu?

    A: S, ve amb jo a donar classesE: Quan de temps fa que fasZumba?A: Fa 13 anys, vaig comenar quantenia 18 anysE:Quina nota de l'1 al 10 li

    posaries a ballar Zumba?A: 10, mencanta, s molt divertit.E:Quant de dies entrenes a lasetmana?A: Tots els dies de la setmana

    E: Fas qualque cosa importantdurant la setmana a part de lesclasses de Zumba?A: S, vaig al CLUB GIMNSTICPALMA els divendres a les 18:00h iacab a les 20:00hE:On vares aprendre a ferZumba?A: Vaig aprendre al Urban Soul quanuna amiga hi anava i em va dir que hoprovs i em va agradar molt. I aixivaig ser professoraE:Aproximadament, quantsdalumnes tens?A: Tenc entre 100 i 120 alumnes.E:Quin tipus de ball tagrada?

    A: Magrada tot tipus de ball persobretot el Hip Hop

    Aix acabam amb lentrevista anAurora.Una forta abraada.

    Entrevista a lespracticants del curs

    2015-2016Asma, Carla, Karla, Christabel i Marie 6A

    14/11/2015

    Hem fet una entrevista a lespracticants daquest curs. Ellesestudien per ser mestres i ho fanmolt b

    .

    Les noves practicants de lescolasn: Beln; de 4tB, Andrea; de 5B iCati; de 6A.

    Nom complet:Andrea Alba Munar Redondo.Beln Aguil Vich.Cati Tejero Palmer.

    Data de naixement:A: 12 de setembre de 1993.B: 27 de gener de 1994.C: 2 dagost de 1994.

    Procedncia:A: Mallorca.B: Mallorca.C: Mallorca.

    Germans:

    A: Una germana major.B:No.C:S, dos germans.

    Famlia fora de les Illes Balears:A: No.B: California i Frana.C: Pas Basc.

    Feina:A: Venedora al Corte Ingls.B: Estudiant i monitora de tempslliure.C: Estudiant.

    Per qu has triat aquestacarrera?:A: Perqu magrada molt ensenyar ainfants.B: Vocacional.C: Perqu des de petita volia sermestra.

    Tagrada aquesta escola?A: S.B: S molt.C: S perqu trob que fa molt bonafeina i s molt diferent a les altresescoles.

    Aficions:A: Anar en bicicleta i llegir de tot.B: Anar al gimns, dexcursi, el ball

    i la fotografia.C: Magrada anar dexcursi, cine icrrer.

    Esports que practiquesA: No.B: Zumba.C: Crrer pel passeig.

    Color preferit:

    A: Verd.B: Verd pistatxo i lila.C: Verd.

    Tens mascota:A: Si tenc un ca.B: Un ca i un moix.C: No.

    Can preferida:A: Irreplaccable de Beyonc.B: Maroon 5.C: Msiques generals.

    Una por:A: Ascensors.B: Animals amb plomes.C: Els ratolins i paneres.Un menjar, beguda i postre:A:Canelons, aigua i brownie.B: Macarrons, aigua i xocolata.C: Salm a la planxa, Coca Cola Zero ibrownie de xocolata.

    Una pellcula o tipus depellcules:A: Pellcules dacci.B: 8 apellidos vascos.C: Pellcules de por i drama.

    Les tres practicants Beln, Andrea iCati

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    21/28

    Notcies musicalsPgina 21

    Head For TheStars

    Carla Marn i Noelia Donoso de 6A 14/11/2015

    Sweet California el grup de msica femen ms conegut,ha arrasat en tots els premis amb el segon disc de laseva carrera musical.Es van conixer a travs d'internet i el dia que es vanveure en persona el tenen gravat com el ms importantde Sweet Califrnia : illusions, nervis i emoci, a pertotes!Varen estrenar el segon disc el 18 de setembre de2015.En aquest disc hi podem trobar algunes daquestescanons:Youre the one (Intro). El tema, composat per ellesmateixes i cantat a capella, ens parla d'un amor purque, tal i com afirmen elles mateixes, est dedicat atots els seus fidels seguidors.Good Lovin. Comena a mostrar l'evoluci de les allotesen aquest nou lbum . s una can molt internacional ,amb una tornada trencadora, que ens parla de la passi ila bogeria desfermada que ens provoca la persona queens agrada . Aquesta passi que ens torna totalmentirracionals i per la qual som capaos de donar-ho tot i

    ms.Wonderwoman (feat Jake Miller). Des de Nova York enel seu videoclip, les noies de Sweet Califrnia ensllancen el millor consell: treu les teves armes de dona,menja't el mn i no deixis que cap allot et digui com hasd'actuar. Tu ho vals.Time is up. Ens parla d'aquest moment en una relaci enla que sabem que alguna cosa no va b, i no sabem si hemde continuar amb ella o , per contra , deixar-ho anar itrencar. Moltes vegades hem de deixar coses enrereper ser felios i, per descomptat, per valorar-nos anosaltres mateixes .Elles mateixes sn les que composen les seves canons iho fan inspirant-se en vivncies prpies o en coses quehan passat als seus amics. s a dir , que totes les seves

    lletres tenen un significat especial .

    Han fet una firma de discs i un tour, que va comenarloctubre anomenat Wonder Tour (es nom aix per lacan Wonderwomen, que s la can ms coneguda).Les cantants Alba , Roco i Sonia presentaran aquestnou disc en directe comenant el 16 d' octubre al CocaCola Music Experience.

    El disc est produt per Jez Ashurts.Trobam que aquest disc s molt bo ,molt diferent delaltre i la msica s ms moderna. A nosaltres ens haagradat molt.La can que ms ens agrada s Kids Again ambBenjamin Peltonen.

    EvethChristopher Bejarano 6A 14/11/2015

    Eveth s una banda de heavy metal sorgida a Palmalany 2010.

    Eveth s una banda quasi nica a Mallorca pel seu estilcomplicat com s el power metal amb trets deprogressiu.Graven el primer treball just un any desprs amb el ttol"Cadena del temps".Dels dos discs les canons que ms magraden sn:disc 1: La condena del tiempo (2011)disc 2: El legado de los sueos (2013)

    Aydame El edil de las doncellas La ley del silencio Es tu nuevo infierno Eveth Sacrificio Astenia

    Es va decidir canviar lestil del grup i el nom i es vadecidir posar-li EVETH degut a un viatge que va fer enLeo a Turquia , que volia dir s o positiu era com esvolia comenar amb energia i positivisme. Desprssafeg la H del final per crear una espcie depersonatge .Tot s relatiu en un grup per el ms inportant sn lesganes i la il.lusi que es t i com no, disposar de temps .Per muntar un grup has de trobar msics amb quicomparteixis gustos per la msica semblant.

    El preu de la famaEmma 6A 3/11/2015

    Fa molt de temps que hi ha molts famosos que es varenficar dins el mn de les drogues i lalcohol i varen acabar

    amb la seva vida i la seva carrera.

    Durant molt de temps el lema fumar, drogues i rock &roll ha estat molt lligat a la msica o al cinema, i s quehi ha molts famosos que han caigut en aquest negre mndestruint la seva vida i tamb la seva carrera. Enl'actualitat sn molts els famosos que es penedeixend'aquells dies bojos i han hagut dassumir pblicamenthaver tengut un greu problema d'addicci a les drogues.

    Alguns varen sortir i altres continuen la seva lluita.Tamb hi ha milionaris que ho tenien tot i ara ja no tenenres. Tamb es pot dir que hi ha alguns cantants o actorsque han mort, com el cantant de la mtica banda de rock

    dur AC/DC.Nombrar alguns famosos que varen superar els seusgreus problemes com el cantant George Michael. Aquestcantant va aparixer sortint d'una clnica dedesintoxicaci a Sussa amb una imatge molt diferent dela que tenia abans.O la cantant Britney Spears. A aquesta cantant liagradaven les amfetamines i rapar-se el cap. Per al capde 32 anys pot presumir d'haver superat aquest terriblemalson.

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    22/28

    Cursa solidriaDavid, Christopher, Brat i Carla, 6A,3/11/2015

    Una altra vegada torna la cursasolidria a lescola Ceip Es Molinar

    amb molta participaci per partdalumnes i famlies.

    Una cursa solidria s una cursa onrecaptam doblers per ajudar a unaONG.Com ja sabeu aquesta s la segona

    cursa que es celebra a la nostraescola. La ONG que ajudam es diuASPANOB (Associaci de pares denins amb cncer de Balears), queprepara la cursa amb na Magdalena,la mestra deducaci fsica i enJosep, el tutor de la classe de 6A.La que sencarrega vertaderamentde la tasca s na Magdalena i enJosep l'ajuda una mica.La cursa es fa dia 20 de novembre,perqu es el dia Universal de linfant.Poden participar tots els alumnes delescola i el professorat, tamb sivolen les famlies poden participar.Finalment, vos contarem que elssponsors sn les persones que percada volta, et donen doblers.Els alumnes de 6 varen fer tornsvenent aquarius taronja, de llimona,

    sucs de melicot i de pinya. Els de6A vrem recaptar en total 278 per Aspanob i entre tots a lescolaaproximadament 2.700 .Divendres 4 de desembre varenvenir dos membres dASPANOB perrecollir els doblers, i ens varendonar un diplomes pel gran esforque vrem fer per ajudar als nins inines malalts amb cncer.

    EsportsPgina 22

    Espanyacampiona delEurobasquet

    Fernando de Len i Luca Rodrguez, 6B,15/10/2015

    Espanya s'ha proclamat campionad'Europa, el seu tercer ttol en

    els ltims quatre campionatseuropeus, guanyant a Litunia per 80

    a 63.El partit va comenar guanyantLitunia i Espanya va remontar 19-8.Al 2n quart va haver 16 punts dediferncia 34-18.Varen arribar al descans 41-33 ambuna cistella al darrer segon de JonasMacilius.

    Espanya va tornar dels vestidorsamb la consigna clara dassegurarrebots, Litunia va guanyar 13 dels18 rebots. El lder anotador irebotador litu, el pivot de la NBAJonas Valanciunas, va estar molt detemps a la banqueta perqu va fer 3faltes personals i fora del partit perla bona defensa de Gasol. Els seusaltres referents Macilius iMindaukas, tampoc varen aparixer.El 3r quart va acabar 60-43.Amb aquest ttol els mallorquins

    Rudy Fernndez i Sergi Llull han fetuna temporada perfecta, guanyantels 5 ttols que han jugat: laSuperCopa Endesa, la Copa del Rei,la Lliga Endesa, lEurolliga ilEurobasquet.

    Gran marea rosaa PagueraJennifer Muoz, 6A, 30/10/2015

    La Challenge Women 2015 va reunira un munt de dones per fer una

    cursa solidria

    Aquesta cursa es va celebrar pel

    motiu d ajudar a dones amb cncerde mama.Una marea rosa va inundar Paguera,que va donar lloc a una cursa onparticiparen 200 dones. Les donestenien entre 22 anys i 68 anys. El

    recorregut era de 5 kilmetres.Gebrehimat Eleni va aconseguir lavictria. Part de la recaptaci haestat destinada a Un Lla enMoviment una associaci contra elcncer de mama. La ChallengeWomen Paguera va demostrar el seucomproms en la lluita contra elcncer de mama i va oferir unrecorregut exigent. Va ser un diaamb protagonisme total pel colorrosa. Les participants varen gaudirmoltssim fent la cursa.

    Els nins i nines de 6 iniciant la cursa

    CCaarrrreerrddeeLLlluuccmmaajjoorr,,6633

    TTeell..::997711224411883388EEssMMoolliinnaarr

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    23/28

    ScratchAndrea i Alejandro 5A

    Els alumnes de les classes de 5 A i B han posat enmarxa un nou projecte.

    Les classes de 5 A i B han comenat un nou projecteanomenat Scratch. El nostre tutor, en Tomeu Barcel, vatenir la idea de fer aquesta activitat. Ho feim un piccada dues setmanes a la classe de matemtiques, i aix,ens ajuda a aprendre conceptes matemtics duna formadivertida.Fins ara no hem fet moltes coses, encara estamcomenant a conixer-ho i, a poc a poc, anam fentdiferents activitats: paisatges, personatges... En Tomeuespera que a final de curs aconseguim arribar a fer unaanimaci i un petit vdeojoc al qual podr jugar qualsevolpersona del Mn.Feim les classes seguint unes fitxes que tenenactivitats, anam provant i descobrint com funcionen lesdiferents funcions. Tenen coses molt curioses, algunes

    de difcils i altres ms fcils.Scratch funciona arrossegant ordres per a que elspersonatges es moguin, faci una volta, diguin algunacosa Per exemple, pots arrossegar una ordre de: mou-te 10 passes, dna una volta, dir bon dia i fer una petitaanimaci de quinze segons.En Tomeu ha triat aquest projecte perqu, encara quenosaltres ens divertim molt, ens serveix per a altresmoltes coses, per exemple, saber que no existeix nomsuna forma de fer les coses, o quan hem de presentar untreball sabrem organitzar els nostres pensaments i anemsolucionant i entenent la informaci, tamb serveix per ala nostra creativitat, i per treballar millor en grup.

    Programar, tamb s important per a la nostra vida, igualque aprendre matemtiques, llegir...

    El creador de Scratch s Mitchel Resnick, s el directordel Lifelong Kindergarten, per no lha fet noms unapersona ho han fet un equip pertanyents al MIT MediaLab que, ha estat desenvolupat des de lany 2003, i hovaren penjar a una web. Encara que Scratch est dirigita nins i nines d'entre 8 i 16 anys, el poden utilitzar lespersones de totes les edats. Aquest programa estdisponible a internet, totalment gratut, i a la mateixapgina tensenyen pas a pas com sutilitza, tamb el potsdescarregar.

    Nosaltres pensam que aconseguirem fer molts deprojectes, i a ms a ms, amb ganes, perqu a tota laclasse en general els hi agrada molt, tenen moltes ganesde continuar i arribar a fer grans coses. I crec que, enTomeu ha fet b en triar aquest programa que ensserveix per a tantes coses. Estic molt contenta i esperseguir fent projectes com aquest.

    Pgina 23 Treball a les aules

    Coneixem millor com funciona scratch

    Mateu i AidaClaudia Ruano i Lee Delicado, 5A, 16-01-

    2016

    Hi havia una vegada dos germans quees barallaven molt i mai es posavendacord. Un dia en Mateu va fer unabroma a nAida, va omplir la flauta dexiclet, nAida es va enfadar molt,com mai shavia enfadat, perqu laflauta era linstrument que ms liagradava tocar.NAida ho va dir als seus pares i ellsvaren dir a en Mateu que si hotornava a fer el castigarien sense

    playstation 4.NAida volia un cstig per a ell i es vavenjar, va pintar la play 4 de rosa i lava regalar a una amiga. Els seuspares es varen enfadar molt amb ellsdos i els varen castigar a la sevahabitaci. Varen xerrar i decidirenno barallar-se ms, ni fer-se msbromes.Al dia segent els varen donar lesnotes del curs:NAida les havia aprovat totes per amatemtiques anava justeta i es va

    enfadar, perqu el seu germ lhaviasuperada. Els paps varen felicitar aen Mateu; i a nAida li varen dir quesi tornava a dur aquesta nota de

    matemtiques la castigarien sensesortir amb les seves amigues. N'Aidaes va enfadar amb el seu germ i liva tirar el mbil per la finestra, perell no tenia cap culpa, sho mereixiaperqu havia estudiat molt.Un dia desprs, nAida se sentiamalament i va confessar-ho, per elsseus pares no la varen castigar,perqu sen penedia i va reflexionar:Si alg t una habilitat que s millorque la teva no thas de ficar amb ell,has de felicitar-la i esforar-te ms;aix que va anar al seu germ i li vadonar una abraada com a bonsgermans.

    Recollim OlivesChakir Bekal, Hugo Mata i Kiko Ruiz, 6B, 10/11/15Amb aigua, sal i fonoll es crean unes bones olives.Dijous dia 8 doctubre de 2015 vrem anar a recollirolives al pati de lescola. Vrem posar una tela perque nocaiguessin en terra, i les vrem posar a un poal ambaigua.El divendres 9 doctubre al mat vrem preparar el fonollque en Josep havia duit. Ms tard, vrem posar les olivesen un pot de vidre que cadasc va dur a classe amb aigua,sal i fonoll.Uns dies abans havem decorat els pots amb pintaungles.Ara hem desperar un mes ms o manco perqu es puguinmenjar les bones olives.

    Vos deixam els ingredients per fer la recepta:

    9l daigua, 700 g de sal i fonoll en trossos.

    Preparant les olives

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    24/28

    Descobrim a JunperSerra amb unaexcursi al museu

    de PetraNeus i rsula 5A 29-10-2015

    Les classes de 5 A i B anrem d'excursi a Petra persaber ms del frare Junper Serra

    LEXCURSI:Les classes de 5A i B vrem anar dexcursi al museude Junper Serra a Petra perqu el 23 de setembre de2015, el Papa Francisco canonitz el Frare Junper Serra

    a Washington i tamb perqu el 24 de novembre va serel seu 300 aniversari.Vrem agafar un autocar a les 9:15 a la porta de lescolaper anar a Petra. Tardrem mitja hora en arribar aPetra. Lautocar ens va deixar a un aparcament icaminrem uns carrers fins que arribrem a les portesdel museu del pare Serra. All ens esperava en Kiko, elmonitor. Ens va dur fins a una plaa on ens va explicarcoses sobre el frare com: on va nixer, on vaestudiar...Desprs ens va dur fins la casa den JunperSerra, all ens va dir que no cerqussim el bany ni la llumperqu no nhi havia. A la casa vrem veure una habitaciper lase, que vivia dins la casa perqu era moltimportant per a la famlia i shavia de cuidar molt perqufeia feina a lhort, shavien fer torns per a dormir amblanimal i aix vigilar-lo tota la nit per si li passava res,aix dimportant era. Tamb veirem lhabitaci pelspares, una per a ell i una altra per a la seva germana, unacuina que anava amb foc i el terrat.Ms tard ens va dur al museu, all ens va ensenyarquadres i el cam que va fer per arribar a Califrnia iunes maquetes de les missions que va fundar. Desprsque ens expliqus tot aix vrem anar a un parc dalldevora per berenar i jugar un poc. En acabar de berenar,vrem tornar a laparcament on lautocar ens va recollir itornrem a lescola.

    QUI VA SER EL PARE SERRA:Pare Serra, lapstol de Califrnia, va nixer el dia 24de novembre de 1713 a Petra.Per respondre a la seva vocaci religiosa va entrar a l

    Ordre de Frares Menors i el 15 de Setembre de 1731comen la professi religiosa, canviant-se el nom deMiquel Josep Serra a frare Junper Serra.

    Junper Serra es va quedar a l'arxiplag com apredicador i com a professor a la Universitat Lulliana,per ell volia ampliar els seus coneixements religiosos ifer missions, i sen va anar a Mxic (Guadalajara).Arrib a la Ciutat de Mxic l1 de gener de 1750 i allels primers mesos es dirigeix a les missions d'Amrica alcostat del deixeble Francisco Palou, que l'acompanydurant tota la seva vida.El Frare Junper s nomenat superior de la missi a laqual arriba l'1 d'abril de 1768. Al comenament de 1769,acompany una expedici cap a l'Alta Califrnia. Fund lamissi de Sant Diego el 16 de juliol de 1769, la primerade les 21 missions a Califrnia. El 28 d'agost de 1784,Frare Junper mor en el Carmelo de Monterrey essentsepultat a l'esglsia de la missi el 25 de setembre de1988 i s beatificat pel Papa Juan Pablo II.Va ser una anada amb autocar un poc llarga, per aix, vaestar b que anssim fins al museu caminant, aix fremun poc dexercici. El monitor va ser molt agut ambnosaltres i ens va explicar moltes coses. Al museu hihavia moltes coses: escultures, quadres...; va ser moltinteressant. Desprs, vrem berenar amb els amics i

    jugrem amb el tobogan i el gronxador. A la tornada elcam va ser ms curt i en arribar a lescola va serdivertit que els professors ens deixassin jugar i llegir elcmic que ens donaren sobre la histria del pare Serra

    ja que quedava un estoneta per a les 2:00

    Pgina 24 Sortides

    Visita als cavallsde la policiamuntada de

    PalmaAlumnes de 4rt A , 1 / 1 2 / 2 0 1 5 Sortida dels alumnes de 4tA.El passat 12 de novembre elsalumnes de 4t A vrem visitar lasecci muntada de la Policia Local dePalma al bosc de Bellver. Per arribarvrem haver dagafar dos autobusosde la EMT. All ens va rebre moltamablement en Toni que ens vamostrar el cavall Airosi; unexemplar de raa espanyola de color

    marr de nou anys dedat. Vremaprendre moltssim daquests animalscom:- Mai ens hem de posar darreradells perqu tenen molta por i enspodrien fer mal a nosaltres. Hemdanar sempre per davant dells.- Els cavalls ens han de veure abansde tocar-los.- Els agrada que els toquin la crinera.- No els agrada que els toquin lapanxa, per mai el nas.- Tenen les mateixes malalties queels humans.- Quan els donam de menjar sempreho hem de fer amb la m oberta.- Els cavalls veuen pels costats.- Mengen cereals com civada, ordi,palla i fruites.- Els hem de tractar amb afecte.

    - Dormen a la nit a un llit de palla.- Els hem de xerrar fluixet.- Duen ferradures de goma percaminar per la ciutat.- A la nit poden dormir drets otombats.Va ser una experincia que maioblidarem !!

    Llibre que est al museu signat perJunper Serra en persona.

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    25/28

    Sortida a Caixa FrumPaula Jimnez, 6B, 25/01/2016

    Anam a Caixa Frum a fer lactivitat Dinamismes: el cosen moviment

    Els alumnes de 6A i 6B, vrem fer una sortida a CaixaFrum el 16 de desembre de 2015.Els de 6A hi varen anar a les 9:00 del demat i els de6B hi vrem anar a les 9:45. Els de 6A varen anarprimer a Caixa Forum i desprs varen anar al passeigdel Born, a berenar.Per els de 6B vrem anar primer al Passeig del Born idesprs a la Caixa Frum.La primera activitat va ser mirar dos quadres dAngladaCamarassa, un era amb molts de colors, era com unacelebraci de senyores amb uns vestits amb molts decolors. El segon quadre era duna celebraci de ballarinesque ballaven flamenc i era ms apagat.A la segona activitat vrem veure el vdeo duna dona quefeia dibuixos amb el seu cos amb un guix negre i desprsho vrem fer nosaltres per amb carbonets de diferents

    colors. Tenem unes cartolines grosses que posaven, perexemple, fer moviment de nadar i tu a un paper gegantque hi havia penjat a una paret havies de fer com sinedassis de manera que quedava dibuixat el moviment.Desprs els de 6B vrem agafar l'autobs i vremtornar al collegi. Els de 6A varen tornar caminant.Va ser molt divertit !!! .

    SortidesPgina 25

    Aula de la MarAlumnes de 4tA, 1/12/15

    Visita a lantiga petrolera dEs Molinar

    A lrea de Cincies la nostra professora Victria ens vasorprendre organitzant una visita a lAula de la Mar dEsMolinar.Aquest museu es troba a ledifici de Can Salas que sl'nic que queda de lantiga petrolera que estava situada

    al Portixol. Aquesta s la segona sortida que hem fet almes de novembre concretament dia 17.Na Bel, que s una monitora molt amable, ens va rebre ala porta.La primera activitat era un toca toca i varem tocar:algues posidnies, pilotes de mar, estrelles, erions,cogombres de mar, caragols i un caragol xins quepareixia de gelatina, crancs ermitanys, ratjades i dostrmols. A continuaci ens mostraren la biblioteca onvarem saber que qualsevol pot treure llibres i pellcules.I finalment, na Bel ens va mostrar una maqueta amb laqual ens va explicar com es formaren les illes Balearsdins la mediterrnia fa 5 mil milions danys.Aquesta activitat va ser molt interessant!

    El nostre viatge destudisJosefa Muoz , Dolores Andjar, 6B, 5/11/2015

    Els nins i nines de 6 ens anam de viatge al Pirineu.

    El viatge destudis es fa quan els nins i nines de 6A i6B es van a linstitut. Ens anirem a Barcelona amb avi idesprs als Pirineus en autocar.Farem molts de jocs divertits, farem rafting, hpica imoltes ms coses.

    Per anar al viatge destudis necessitam doblers perpagar-ho i tots el nins i nines de 6B i 6A farem unsorteig per guanyar doblers pel viatge destudis. Tambreciclarem metalls i moltes coses ms com per exemplevendre tasses de bombons, paperetes, una tmbola...

    Sense mirar el rellotgeAlumnes de 4t

    Aprofitam aquests bon temps per fer sortides perl'entorn amb l'objectiu de desenvolupar la capacitatd'observaci i el plaer pel dibuix.Les classes de quart hem fet un parell de sessions de

    dibuix al natural dins i fora de l'escola. Treballam laconcentraci, l'esfor i les diferents destreses.s una sort tenir aquest estorn que convida a lacreativitat.

    Dibuixant el moviment

    El grup de 4tA a l'Aula del Mar

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    26/28

    Pasts de xocolataFernando De Len, 6B, 20/10/2015

    1r mirarem els ingredients i desprsexplicarem com es fa.

    Ingredients:200 g de farina.250 g de sucre roig.6 ous.

    250 g de mantega.100 g de cacau en pols.1 sobre llevat de rebosteria.2 cullerades de canyella.xocolata de cobertura.Lacasitos.100 g de sucre en pols.

    Preparaci:

    1. Deixar reposar la mantega perqu esfongui.

    2. Amb la mantega blana collocam unbol i hi tiram el sucre . Ho remenam per

    aconseguir una crema. Hi tiram els ousbatuts amb el llevat i ho batem.

    3. Ara afegim el cacau i ho remenam bfins que sigui una mescla negra i hiafegim les cullerades de canyella.Aconseguida la mescla tiram la farina i,a poc a poc, ho remenam.

    4. Agafam una palangana que untam ambmantega i hi tiram la mescla. Ho ficamal forn durant 30 min.

    5. Ara hem de fer la cobertura dexocolata. Ficam la xocolata en unacassola i ho encalentim. Quan escomenci a fondre, posarem 2 culleradesde sucre en pols i 2 de cacau. Remenamb fins que tenguem una mescla marrxocolata.

    6. Abans de treure-la, la punxam ambun pinxo

    .

    7. Treim la palangana del forn, collocamla cobertura, i finalment posam elslacasitos.

    Espagueti a lacarbonara

    Paula Jimnez, 6B, 10/11/2015

    Avui aprendrem a fer espagueti a lacarbonara ! ! !

    La recepta s per a 6 persones.

    INGREDIENTS:

    150 g despagueti, bacon, ceba, oli,orenga, mantega, salsa carbonara dospots (es ven en el Syp)

    INSTRUCCIONS:

    1. Sagafa una olla plena daigua calenta ies posa al foc. (Opcional: no es posa salperqu es digereix millor.)2. A continuaci poses una altra ollaamb una gota doli i mantega.3. Quan comenci a bullir laigua es posenels espaguetis, es remena perqu nosaferrin.4. Quan loli comena a estar calent

    safegeix la ceba tallada en trossospetits i lorenga amb el bacon.5. Quan els espaguetis ja estan, escolen i es deixen refredar (senseaigua.)6. En una olla es posen els dos pots desalsa carbonara i es posen elsespagueti. Es remena i ja est.

    CrepesAna Machado, 6B, 1/10/2015

    Perqu vos surtin unes crepesfantstiques i delicioses noms heu deseguir els passos segents.

    Ingredients:4 ous1l de llet1 batedora

    1 bol1 paella1 esptula1 gerra

    Preparaci:

    Primer posam 1l de llet al bol i desprs,els 4 ous, 1kg de farina i batem amb labatedora.Quan est ben batut, posam el que hi

    cpiga en una gerra.Posam en la paella una gota doli i posamun poquet de pasta en una paella, feimla forma que volguem i li donam la voltaamb una esptula i ja est una crepefeta!

    QuicheMarina Ruiz, 6B, 1/10/2015

    INGREDIENTS:- Pasta brisa- Un sobre de mozzarela- Un sobre de formatge padano- Bacon- 500 ml de nata- Dos ous- Un parell de quadrets de pernil

    ELABORACI:

    -Posar la pasta damunt una palangana ificar-la al forn calent 10 minuts.-Agafar un bol i posar el bacon a dins elmicroones 1 minut.-Posar al mateix bol, els dos tipus deformatge, la nata, els ous i el pernil.Desprs remenar-ho tot i colocar-ho adamunt la pasta.-Posar al forn 50 minuts a unatemperatura de 200 graus.

    EntretenimentPgina 26

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    27/28

    Cera de skateHugo Mata, 6B, 10/11/15

    Llest per derrapar? !

    MATERIALS:EspelmesLlauna de refrescTisoresCulleraOliCassola

    PASSOS:1. Agafau la llauna, amb les tisores retallau la part de dalt dela llauna.2. Rompeu l'espelma a trossets i la ficau dins la llauna.3. Mentre, posau la cassola al foc, amb aigua a dins.4. Posau la llauna dins la cassola.5. Afegiu mig tass doli dins la llauna i remanau b.6. Quan tot sigui lquid, treu-la amb molta cura.7. Deixau-la uns 5 minuts a laire lliure i deixau-la tota la nita la gelera.

    Com aprendre atirar una baldufa

    Cometa.Lucia Rodriguez, 6B, 10/11/15

    Joc: Les baldufes "Cometa "

    Material: Una baldufa "Cometa" amb la seva cordacorresponent.

    Instruccions:- Colloca el cercle de la corda al de la baldufa. Desprsenrotlla la corda.-Posa la baldufa a lenrevs amb el polse a la punta, lestrellaentre els dits, pero sense amollar la baldufa.-Tira cap a davant amb fora i amb impuls amolla la baldufa iaconseguirs que rodi.

    EntretenimentPgina 27

    CEIP ES MOLINAR--INFANT FELIP

    CARRER LLUCMAJOR, 8107006

    EL MOLINAR. PALMA

    www.ceipesmolinar.cat

    email: [email protected]: 971276006twitter: @ceipesmolinar

    Todas las hadas del reinoMarie i Christabel, 6A

    Laura Gallego s una autora espanyola de literatura juvenil,especialitzada en temtica fantstica. Va estudiar FilologiaHispnica a la Universitat de Valncia i el 1999 va guanyar elpremi El Vaixell de Vapor amb Finis Mundi, una novellaambientada a l'Edat Mitjana. Tres anys desprs va tornar aobtenir el mateix premi amb La llegenda del Rei Errant.El llibre Todas las hadas del reino est escrit en 1a personai els captols estan ordenats lgicament, a ms a ms et fanimaginar de qu va aquell captol. Lestil va dirigit als joves,tracta una mica de tot, drama, ficci...El llibre s molt interessant, per el final s un poc trist.Si sou amants de la lectura, s molt recomanable.

    Ressenyes literries

  • 7/24/2019 Diari 1r S 2016

    28/28

    ContraportadaPgina 28