4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за...

14
ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 1 4/2012 9 БАПЗГ БРОЙ 12 ГОДИНА 2 БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНА ЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

Transcript of 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за...

Page 1: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 1

4/2012 9

Б А П З Г Б Р О Й 1 2 Г О Д И Н А 2

Б Ъ Л Г А Р С К А

А С О Ц И А Ц И Я

Н А

П Р О Ф Е С И О Н А

Л И С Т И Т Е П О

З Д Р А В Н И

Г Р И Ж И

Page 2: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 2

Темите в броя:

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ

Писмо до Дядо Коледа

3-4

Ваня Георгиева, председател на РК на БАПЗГ, Стара Загора Заслужената благодарност на хората идва при всеки един от нас

4-5

Професия “Медицински лаборант” Румяна Локова: Щастлива и горда съм, че това е моя-та професия

7

Актуално: Студентите в медицинското образование и бъдещето им в България

8-9

РК на БАПЗГ, Варна отбеляза Международния ден за борба със СПИН

НЕЗАБРАВИМИ

10

МК “Йорданка Филаретова” Випуск 2012

11

Празнично Коледа и Нова година по света

13

Page 3: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 3

Скъпи приятели, На прага на Новата 2013 година отново пра-вим равносметка на постигнатото, а то е много труд, себеотрицание и надежда, гра-ничеща с невъзможното. Положихме неимо-верни усилия да обърнем вниманието на от-говорните институции и обществото към проблемите, пред които са изправени про-фесионалистите по здравни грижи, респек-тивно и българските пациенти. Отново не бяхме чути. Доброто, което се случи, са пол-зотворните активни контакти с национално представените пациентски организации, кои-то ни декларираха подкрепата си и ни пока-ниха за участие в международния форум в София, посветен на неравнопоставеността в

здравното обслужване в страните от Югоиз-точна Европа. Продължаваме да сме свидетели на необ-мислени реформи, които най-пагубно се от-разяват върху професионалистите по здрав-ни грижи, които се стопяват ежедневно. Вече за никого не е тайна, че поради липса не ме-дицински сестри се блокира дейността на цели клиники. Очаквахме разбиране и ра-зумни решения. Дори КТД 2012 не изпълни своята роля. Но любовта към хората про-дължава да ни крепи и с още по-голямо се-бераздаване изпълняваме професионалните си ангажименти. И както се пее в нашия химн „ние армия сме свята със сърца добри“, ще си пожелаем здраве и нови хоризонти, които ще осмислят решението ни да останем тук, в България, и то сега, когато трябва да възкресяваме про-фесията си. И докато се надяваме на по-

добро бъдеще, в празнич-ната Коледна нощ ще се помолим на

добрия Дядо Коле-да да ни чуе и да помогне на всички страда-щи. Ако Дядо Коледа беше министър на здраве-опазването и ако изпълняваше желания, с тиха надежда ще го помоля да си спомни, че все още, макар и малко, нас ни има – профе-сионалистите по здравни грижи. Ние ще пос-рещнем тайнството Рождество Христово на своя пост, с огромна любов към хората и с вяра, че ще получим своя дар. Ние не иска-ме много – само на нашата всеотдайност да се отвръща с уважение, нашата радост да среща усмивки, нашият професионализъм да се оценява по достойнство. Ето и посланието ни към Дядо Коледа:

На прага на Новата 2013 година

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ

Page 4: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 4

Мили Дядо Коледа, Всички български про-фесионалисти по здрав-ни грижи те молят и се надяват да направиш това, което правителст-вата не успяха, а имен-но: 1. Повиши заплатите на медицинските сестри, фелдшерите, акушерки-те, рехабилитаторите, медицинските и рентге-новите лаборанти, като възнаграждението съот-ветства на знанията и опита им, необходими за полагането на отговорния им труд (в противен случай напускаме професията); 2. Подобри условията на труд – и като работна среда, и като натовареност (сега една медицинска сестра работи за три, защото има недостиг на кадри).(в противен случай напускаме професията); 3. Обезпечи нормативно и финансово създаването на самостоятелни сестрински и акушерски практики, които биха осигурили здравни грижи за всички български граж-дани, включително и за тези в отдалечените райони на страната (в противен случай пациентите остават без здравни грижи, а ние напускаме професията); 4. Направи необходимите промени по отношение обучението на кадри, като се нама-лят таксите и се подобри качеството на учебния процес, за да може повече млади хора да се дипломират и да заемат свободните места; 5. Направи чудо, така че да се промени отношението на обществото и особено на уп-равляващите към нашето съсловие – на него все още се гледа като на „помощник” на лекарите, а то има отговорности, които са само негови и поради това е напълно автономно. Фактът, че БАПЗГ не участва в договарянето на НРД говори за явното подценяване на ролята на професионалистите по здравни грижи в лечебния процес. Мили Дядо Коледа, Ако ние получим своя заслужен дар, ще отговорим с искрена благодарност и цялото общество ще я усети. Тогава ние ще останем в България! Ще съберем разпилените късчета от нашето търпение и отново ще градим имиджа на своята професия – в името на хората! Оставаме с очакване!

Page 5: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 5

- Г-жо Георгиева, спомняте ли си как точно се на-сочихте към професията, какво бе от значение за решението Ви да изберете точно нея? - Разбира се, че си спомням точно как се насочих към професията медицинска сестра. Първите ми спомени са от детската градина. Отивах първа, за да взема чантата „Чичо Доктор” и да облека бялата престилка. И сега все още с трепет и вълнение я обличам. През далечната 1976 година кандидатствах в ПМИ”Христина Хранова” в Стара Загора. Подготвих се за изпита по биология и дори все още помня въп-росите за кандидат студентските изпити. - Къде беше първото Ви работно място? Имахте ли съмнения и страхове дали ще се справите? Как Ви посрещнаха там? - Завърших Медицинския колеж с отличен успех и имах право на избор. Избрах да бъда разпределена към община Стара За-гора. Оттам ме разпределиха към МБАЛ ”Проф .д-р Стоян Киркович”. Първото ми работно място беше в Детска поликлиника като участъкова медицинска сес-тра. Започнах трудовия си път с много желание и лю-бов към малките пациенти. Ежедневно се докосвах до най-красивия дар на природата -децата. Нямах никак-ви съмнения и страхове дали ще се справя с работа-та. Бързо придобих нужните умения в практиката и започнах успешно да прилагам усвоените знания. Ко-легите ме приеха изключително радушно и професио-нално. Имам самочувствие, че съм много добра ме-дицинска сестра и това дължа на първите ми настав-ници в практиката - медицинската сестра Русана Бож-кова и д-р Калинка Стефанова. Това успешно начало на моята професионална кариера ми даде увереност в по-нататъшната ми реализация като старша меди-цинска сестра в Университетска болница град Стара

Загора, където работих 17 години. - Съжалявали ли сте някога за избора си? Имали ли сте желание да смените професията си, да про-дължите да учите нещо друго? - Никога не съм съжалявала за избора си. Винаги съм работила много отговорно, всеотдайно и бих казала, че съм щастлив човек. Въпреки напрегнатото ежедне-вие на работното място, дори за миг не съм мислила да сменя професията си, но съм чувствала вътрешна потребност да продължа да уча. - Кои са добрите и кои лошите страни на профе-сията, според Вас?

Изискванията към професията на медицинската сестра са отразени в Булонската декларация и в директивите на ЕС.Те са пределно ясни и ка-то смисъл и като съдържание. Категорично е утвърден и терминът „nursing”, който включва в себе си представата за мисия, за самостоятел-ност и обществена значимост. Терминът „медицинска сестра” е твърде остарял. Днес вече става въпрос за явления и процеси от съв-сем друго естество - за професионално партни-ране, за равнопоставеност. Става дума за един нов статус, ключовата дума на който е „партньорство”. В развитите страни днес сест-ринството се възприема като самостоятелна, автономна професия, чиято задача е да подпо-мага човека в неговите усилия да решава свои-те здравни проблеми.

Искам да споделя с всички колеги своята надежда - професията ни да получи нужното обществено при-знание и в Република България. -

Ваня Георгиева, председател на РК на БАПЗГ, Стара Загора

БТА

Б и з н е с и м е

Page 6: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 6

- Как обществото се отнася към труда на профе-сионалистите по здравни грижи, осъ-знава ли отговорността, която те носят? - Изпълнявайки денонощно своя-та Мисия да помагаме на хората в здраве и болест, очакваме да полу-чим признанието на българското общество и чрез достойно заплащане на нашия отговорен труд. Иначе заслужената благодарност на хората не закъснява. Тя идва при всеки от нас, за което ежедневно имаме десетки доказателства! - Какви задачи стоят в момента пред регионалната колегия на БАПЗГ гр. Стара Загора? Има ли съкра-щения на кадри, напускат ли някои от медицин-ските сестри, акушерките и т. н., за да отидат на работа в чужбина или в столицата? - В момента пред РК на БАПЗГ Стара Загора стоят два основни приоритета, делегирани ни от държавата по закон: 1. Работа с Националния регистър и промените му от 01.01.2013 година. В Регионалната колегия имаме формирани 40 пър-вични дружества с 2300 редовни членове. 2. Провеждане политика на продължаващо обучение с цел непрекъснато да се усъвършенстват уменията на професионалистите по здравни грижи за оказване на качествени здравни грижи. В Регионалната колегия няма съкращения на кадри, а недостиг на такива. Наблюдава се характерно явле-ние - големи групи от хора напускат държавните бол-ници и преминават в новоразкрити частни болници. Завършващите образованието си медицински сестри предпочитат частните болници. Тези процеси нала-гат сериозен анализ от мениджърите на държавните болници. От нашата Регионална колегия са единици колегите, които заминават на работа в чужбина или в София. - Какво бихте променили в системата на здравео-пазването, ако зависеше от Вас? - Първото нещо, което бих искала да се случи на практика, е да се остойностят дейностите на профе-сионалистите по здравни грижи във всичките 7 специ-алности и да се излезе на пазара на труда с наши пакети за предоставяните дейности. 2. Дейностите да се регламентират в Медицински стандарти, които да се изработят от евентуално създадено Научно дружество на професионалистите по здравни грижи. 3. Да се сключва НРД на про-фесионалистите по здравни грижи с НЗОК и общопракти-куващите лекари и т.н. 4. Да се изработи и приеме Наредба за провеждане на конкурси за главни и старши медицински сестри, и да се сложи ред в здравните и лечебни заведения, съгласно Закона за лечебните заведения. 5. Да се приеме шифър за научна степен в направле-ние «Здравни грижи». 6. Да се въдеде официална документация за отчита-не на дейностите на професионалистите по здравни грижи. 7. Да се въведе единна статистика за професионали-стите по здравни грижи в синхрон с тази на ЕС.

8. Да се популяризира сред специалистите

по здравни грижи възможността за про-филна специализация по Наредба 34,

дававща значително по-високо ниво на знания и умения .

(Например, от октомври 2012 година започнах да спе-циализирам „Анестезиология и интензивни грижи” по цитираната по-горе наредба). - Бихте ли посъветвали Ваши близки да послед-ват примера Ви? Категорично да! И бих се обосновала защо ги подкре-пям да следват моя път. Получила съм всички обра-зователно-квалификационни нива, които законода-телството в Рeпублика България към момента ни пре-доставя. Завършила съм Бакалавърска и Магистърс-ка програми във Факултета по обществено здраве към МУ-София. Имам привилегията да благодаря на моите преподаватели - проф.Станка Маркова, проф.Цекомир Воденичаров, проф.Веселин Борисов, проф.Сашка Попова, които ме формираха като човек на знанието. От две години работя по докторска ди-сертация на тема: ”Продължаващото медицинско об-разование - гарант за успешен мениджмънт”. Работя като хоноруван асистент по Управление на здравни грижи към катедра ”Социална медицина” на МФ вече 6 години. Имате ли подкрепата на Вашето семейство? - Имам подкрепата на семейството ми. Не преставам да се вълнувам, спомняйки си за периода, когато ре-ших да уча в Магистърска програма, а големият ми син завършваше Бакалавърска степен «Международни икономически отношения» и ми каза: «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!». Имала съм и огромна подкрепа от хората, с които съм работила като д-р Богдана Димитрова - заместник директор на Университетска болница. След всеки изпит съм получавала букет и подкрепа от колеги и приятели. - Как си почивате, какво правите в свободното си време? Имате ли някакво хоби? - Много обичам семейството си, но всички сме се от-дали на отговорни дейности, които ангажират голяма част и от свободното ни време. Обичам да ходя на театър, опера и на други културни мероприятия, с които е богат нашият град. Самата аз съм се занимавала с пеене в Градския хор и хора на

операта. Обичам да се срещам с колеги и приятели. - Идва Нова година – какво оча-квате от нея? - Очаквам от Новата 2013 година добри неща за хората, които да ги направят по-усмихнати. Пожела-

вам им да се обичат, да умеят да си прощават и да имат възможност да осъществят мечтите си. Какво бихте пожелали на колегите си от страната?

- Изпращам им една Коледна песен: В нощ такава свята, ангели запели Рождество Христово да благовестят. Мъдреци далечни пътища поели на детето свято да се поклонят. И овчари с вакло агне Го дарили. Той с любов и вяра пък дарил светът. Затова човеци, весели, засмени С песни днес го славят и боготворят.

Скъпи Колеги, Нека 2013 година бъде мирна, щедра и благодатна за вас, за вашите семейства и за всички, с които е свързан личният ви и професионален живот!

Page 7: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 7

Казвам се Румяна Банкова Локова. Завър-шила съм през 1991 г. ПМИ “Д-р Н. Николаев” гр. Варна, специалност “медицински лаборант”, а през 2010 г. се дипломи-рах с ОКС бакалавър, с п е ц и а л н о с т “Управление на здравни-те грижи”. От 1992 година до мо-мента работя в Медицин-

ски Факултет при Тракийски университет - Стара За-гора и УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович” в лабораторията по клинична имунология. Лабораторията има два функционално обособени сектора: лаборатория по хуморален имунитет и лаборатория по клетъчен иму-нитет.

Лабораторията по клинична имунология е единствена в Стара Загора и областта, която из-вършва анализи и изследвания на имунната система.

ходима за диагнозата на редица имуномедиирани заболявания, каквито са имунодифицитните състоя-ния, автоимунните болести, както и за имунологични анализи при репродуктивни проблеми и злокачестве-ни хематологични заболявания. Ранното откриване на тези заболавани е от основно значение за успеш-ното лечение и запазване качеството на живот на болните. Каква е точната диагноза, от която зависи по-нататъшното лечение на даден пациент и изхода на заболяването му? Отговорът на този въпрос много често се решава от лекуващия лекар- специалист, след като бъдат готови резултатите от направените имунологични изследвания . Защото медиците отдав-на не разчитат само на слушалката, особено когато става дума за по-тежките и трудно лечими състояния. Тогава на помощ идва професионализмът на хората от лабораторията – имунолози, биолози и медицин-ски лаборанти, без чиито знания и умения днес реди-ца заболявания са трудно доказуеми, а лечението невъзможно. Нашата лабораторията е оборудвана със съвременна апаратура, която се използва еднов-ременно за целите на обучението на студентите по медицина и здравни грижи, за разработване на науч-ни проекти в областта на имунологията и за изслед-ване на пациеннти от цяла Югоизточна България. През последните три години нашият екип с ръководи-тел доц. д-р Красимира Халачева спечели четири на-учни проекта, благодарение на които лабораторията

ни успя да се нареди сред водещите универ-

ситетски звена. Един от проектите е финансиран от Медицински факултет на Тракийския университет, а останалите три са спечелени на национално ниво и са реализират съвместно с колеги от университетите в София и Пловдив. Това позволява лабораторията да се превърне в център за имунологични и клинични проучвания на редица редки заболявания сред българското население, свързани с функцията на имунната система.

Щастлива и горда съм, че това е моята про-фесия. Работата на медицинския лаборант е много отговорна, динамична, натоварена и разнообразна. Професия, която ползва постоянно усъвършенстваща се и високо специализирана технологична апаратура, и изключително добри реактиви, но невъзможна без присъствието на субективния фактор „медицински лаборант”. Затова трябва всеки един от нас да е мно-го добре подготвен теоретично и практично; да съу-мее да съобрази конкретната ситуация и подходи по най-правилния и добър начин.

Лабораторията по Клинична имунология на

на изискванията на медицинския стандарт по „Клинична имунология” и е база за практическо обуче-ние, учебна практика и преддипломен стаж на сту-денти от професионално направление “Медицина” и „Здравни грижи”. Работата ми като наставник на сту-дентите от професионално направление „Здравни грижи” специалност „Медицински лаборант” е изклю-чителен стимул за непрекъснатото ми развитие и усъвършенстване, защото студентите изискват да отговаряш адекватно и компетентно на всичките им зададени въпроси, да умееш да им покажеш, да им обясниш и да ги научиш.

Професия „Медицински лаборант”

Оценката на хуморалния и клетъчен имунитет е необ- УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович” Стара Загора отговаря

Page 8: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 8

СТУДЕНТИТЕ В МЕДИЦИНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

И БЪДЕЩЕТО ИМ В БЪЛГАРИЯ

Това бе темата, която бе

дискутирана на 18 декември 2012

г. в Националния център по об-

ществено здраве в столицата от

представители на Институт

„Отворено общество”, Българс-

ката асоциация на професиона-

листите по здравни грижи, Бъл-

гарския лекарски съюз и студен-

ти от ВУЗ по медицина.

БАПЗГ бе представена от Милка

Василева – председател на УС на

БАПЗГ, Петя Недкова – зам.

председател, Дафинка Коцева – главен секретар, Мария Балев-

ска – член на УС и др. Форумът бе открит от Боян Захариев,

директор на програма „Управление и публични политики”,

след което координаторът на проекта към Институт „Отворено

общество” Десислава Кузнецова изнесе данни от изследването

„Човешки ресурси в общественото здравеопазване в Бълга-

рия”, проведено в периода юни-октомври 2011 г. Това е втора-

та част от проучването, което засяга проблеми, свързани с реа-

лизацията на завършващите медицински специалности и мо-

тивацията им да практикуват професиите си в България.

Данните, за съжаление, са тревожни: отчита се недоста-

тъчно добро качество и организация на обучението; усещане

за нисък престиж на професията в обществото; липса на усло-

вия за кариерно развитие и оттам – липсата на мотивация за

работа в България. Всичко това принуждава повечето от дип-

ломиралите се млади хора да търсят реализация в чужбина. В

същото време системата на здравеопазване изпитва остра нуж-

да от кадри – лекари, медицински сестри, акушерки, лаборан-

ти, рехабилитатори и други професионалисти по здравни гри-

жи. Беше отчетено, че за 2011 г. завършващите студенти по

здравни грижи са били 468, а издадените

удостоверения за работа в чужбина – 465.

Page 9: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 9

СТУДЕНТИТЕ В МЕДИЦИНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

И БЪДЕЩЕТО ИМ В БЪЛГАРИЯ

В изказването си председателят на

УС на БАПЗГ Милка Василева каза: „С

голяма болка присъствам на тази диску-

сия. Преди 20 години българската държава

абдикира от здравеопазването. Още тогава

обяснихме какво ни чака, ако не се вземат

мерки да се спре отлива на кадри от изк-

лючително важните за здравеопазването

професии, но никой не ни чу. Това, което

предвиждахме, че ще стане, вече е факт.

Тук бе съобщено, че 400 професионалисти

по здравни грижи са напуснали страната –

това е бройката на реално заминалите, а

желаещите да зами-

нат в чужбина са

много повече. Ние

изградихме регис-

тър, за да се вижда

ясно каква е ситуа-

цията във всеки

един момент, но то-

ва явно не решава

проблема. Професи-

оналистите по

здравни грижи, кои-

то все още работят в

страната, са прена-

товарени – една сес-

тра, например, върши работа за три, пора-

ди което се засилва синдромът на изпепе-

ляване. Все още има желаещи да учат по

специалностите медицинска сестра, аку-

шерка, лаборант и т. н., но броят им нама-

лява. В учебните заведения обучението се

води от лекари, което противоречи на

изискванията на Европейския съюз. Отно-

шението на обществото, в това число и на

управляващите към професионалистите

по здравни грижи продължава да е пре-

небрежително. Техният труд не получава

необходимата морална и материална оцен-

ка. С всички тези проблеми запознаваме

всяко ново правителство, но досега поло-

жителна промяна не е нас-

тъпила. Сега сме подгот-

вили стратегия за развитие

на здравните грижи за пе-

риода 2013-2020 г. – дано

тази стратегия поне бъде прочетена...”

В дискусията бе засегнат и въпросът

за ограничения прием на студенти в меди-

цинските университети и колежи, въпреки

крещящата нужда от медицински кадри в

цялата страна. Изказалите се студенти пък

изразиха становище, че не е редно универ-

ситетските болници да са търговски дру-

жества и да

гледат на обу-

чението на сту-

дентите като

източник на

печалба. Спо-

ред тях е необ-

ходимо да се

осигурят пове-

че възможнос-

ти за практи-

ческа подго-

товка и за спе-

циализации.

Дискусията

приключи с тъжната констатация, че диаг-

нозата, която участниците във форума

поставиха на обучението на студентите по

медицина е тежка, но няма представители

на министерствата на здравеопазването,

на образованието и науката, на парламен-

тарната Комисия по здравеопазване и на

ръководствата на ВУЗ по медицина, за да я

чуят и да вземат мерки. Това дава основа-

ние да се предполага, че говоренето ще

продължи във времето, а чуваемостта ще

си остане слаба, както е било и досега. (Подробна информация за изследването можете да про-

четете на сайтовете на „Отворено общество” -

www.osi.bg или opendata.osi.bg)

Студенти от ФОЗ към МУ-София

Page 10: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 10

За първи път Световният ден за борба със СПИН е отбеля-зан през 1988 година по ини-циатива на Световната здравна организация, с цел да насочи общественото вни-мание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, жи-веещи с ХИВ. От 1996 година принос за отбелязването на този ден има и Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Регионална колегия–Варна се включи в световната ини-циатива с обучение за про-фесионалисти по здравни грижи на тема: „Сексологично и контрацептивно консулти-ране на млади хора“. Лектори бяха водещи специалисти от Медицински университет–

Варна проф. д-р Попов – Ка-тедра психиатрия и медицин-ска психология, проф. д-р Маджов – ръководител Ка-тедра по хирургически болес-ти, доц.д-р Господинова – ръ-ководител Катедра по инфек-циозни болести, тропически болести и епидемиология , доц. д-р Маджова – ръково-дител Катедра по обща ме-дицина и клинична лаборато-рия, Д. Димитрова – замест-ник директор на Медицинския колеж. Дискутирани бяха широк спектър от теми, касаещи междуполовите различия и причините за тях, пуберитет-ни кризи и сексуални дисфун-кции в младежката възраст, методи за сексологично и контрацептивно консултира-не. Акцент в обучението бе-ше поставен на превенцията и контрола на ХИВ/СПИН –

разпрост-ранение, етиология, патоге-неза, клинично протичане, превенция и профилактика, подобряване качеството на живот на хората, живеещи с ХИВ/СПИН чрез гарантиране на универсален достъп до лечение, грижи и подкрепа, практически указания за предпазване на медицински специалисти в професионал-ната им дейност. Всички уча-стници споделиха правилото “всеки пациент е потенциал-но заразен, всеки специалист е задължен сам да се пред-пазва чрез използване на лични предпазни средства и спазване правилата на доб-рата медицинска практика“. Освен специалисти от Варна в обучението взеха участие и колеги от Добрич и Велико Търново.

РЕГИОНАЛНА КОЛЕГИЯ–ВАРНА ОТБЕЛЯЗА

СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН

Page 11: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 11

На тържествена цере-мония на 18 декември т. г. 269 студенти от

Випуск 2012 г. на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ получиха дипломи-те си.

На тържеството присъства и Петя Недкова – зам. председател на УС на БАПЗГ, която предаде поздравителен адрес до дипломантите от името на УС на БАПЗГ.

Директорът на Медицинския колеж "Йорданка Филаретова" Вихрен Петков по-здрави дипломиралите се студенти.

В словото си ректорът на Медицин-

ския университет-София проф. Ваньо Митев каза, че ако трябва да се направи класация на медицинските учебни заведения, той би поставил на едно от първите места именно медицинския колеж «Йорданка Филарето-ва». .От следващата година в него се очак-ва да бъде разработена и първата програма за магистратура.

На тържествената церемония при-състваха министрите на здравеопазването Десислава Атанасова и на образованието Сергей Игнатов.

269 студенти от Випуск 2012 г. на Медицински колеж

„Йорданка Филаретова“ получиха дипломите си

ГГГГ

Ги н

а др

у

Page 12: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 12

:

ПРОГНОЗИТЕ ЗА СВЕТА ДО 2030 Г ПРОЧЕТЕНО ЗА ВАС /

Китай ще задмине САЩ и до 2030

година ще се превърне в най-мощната икономическа сила в све-

та. Такава е прогнозата на доклада „Глобални тенденции 2030: Алтер-

нативни светове“ на американския

Национален разузнавателен съвет. Според доклада САЩ ще останат

единствената супердържава и ще продължат да бъдат „способни да

формират международни коалиции

и да отговарят на глобалните пре-дизвикателства“, но ще се лишат от

ролята си на световен хегемон. Към 2030 г. населението на света ще

започне да изпитва остра нужда от храни и вода, посочват авторите.

Търсенето на хранителни продукти

ще се увеличи с 35%, тъй като две трети от населението ще живее в

градовете. Поради пренаселването пък ще има недостиг на питейна

вода, особено в страните от Близ-

кия изток. В доклада се посочва още, че иконо-

миките на Европа, Русия и Япония ще продължат

да отслабват, докато САЩ ще постигнат жаду-

ваната стопроцентова

енергийна независимост – към 2030 г. те ще раз-

читат изцяло на собстве-ни енергийни източници

като нефт, газ и други

полезни изкопаеми, а също и зелени източници

на енергия. За този пери-од пък населението на

Русия ще намалее почти

двойно вследствие на високата смъртност и

ниския стандарт на жи-вот, както и на свръхцен-

трализираната икономи-ка, се казва още в из-

следването. Друга от

прогнозите на учените е,

че е възможно използването на ядрено и биологическо оръжие в

конфликтите в Близкия изток. Към 2030 година населението на Земята

ще бъде 8.3 млрд. души – с 1.2 ми-

лиарда повече от днес. Благодаре-ние на напредъка в развитието в

технологиите в здравеопазването ще нарасне и продължителността

на живота, което обаче ще способ-

ства за застаряването на населе-

нието, особено в развитите страни. Според статистиката три на всеки

десет брака се разпадат заради социалните мрежи. Все повече

мъже започват емоционална връзка

с жена в интернет, която по-късно се превръща в истинска. Невинният

чат в мрежата или чат със стар приятел е много вероятно да се

превърне в любовен романс.

Page 13: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 13

Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 градуса температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските, и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли. Има ли новогодишен празник без сняг и елхи? Да, австралийският. Там Дядо Мраз се появява на плажа с ярък сърф. Той, според традиция-та, е с бяла брада и шапка с пом-пон, но раздава подаръци в бан-ски костюм.

Австрия Австрия е родината на известната коледна песен „Зимна нощ”, из-пълнена за пръв път в църквата „Свети Никола” в Обендорф, бли-зо да Залцбург, през 1818 г. В та-зи страна Коледа е задължително свързана с построяването на яс-лата, където младият Христос се ражда. Особено живописна е тази традиция в Тирол, а в Залцбург една огромна пирамидална конст-рукция пресъздава живота на чо-вечеството до раждането на Христос.

Англия В навечерието но Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги широки ленти. Англичаните не посрещат новите години с шумни празненства. На Острова не е прието да се канят гости, но неписано правило е срещу Нова година или на следва-щия ден всеки да може да навести който и да е дом без покана.

Армения Армения е първата страна официал-но възприела Християнството. Бъдни вечер - 5 януари - е един от най-големите свети религиозни праз-ници. Арменците не кичат елха, а за трапезата на Бъдни вечер се пригот-вя солено тесто, нещо като баница, в която се слага пара или копче. Ос-новното ястие на Коледа е рибата. Пие се червено вино. На самата Ко-леда - на 6 януари - се ходи на гости при роднини и приятели.

Гърция Отивайки на гости за Нова година гърците взимат камък със себе си, който се хвърля на прага на гос-

топриемния стопанин. Ако камъкът е тежък, се казва: “Нека богатствата на стопанина са толкова тежки, колкото този камък.” А ако камъкът е мъничък, тогава се казва: “Нека катарактата на очите на стопанина е толкова мъничка, колкото това камъче.” В Гърция е традиция да се посрещне Новата година с игра на карти, но на пари. Според поверието, който спечели повече, ще му върви през цялата година.

Германия Коледа събира цялото семей-ство и младите идват при ста-рите, колкото и далече да жи-веят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от тра-диционните немски специа-литети - гъска с ябълки, пфе-феркухен, луб-кухен и щолен. Особеното на

този сладкиш със стафиди е многото мазнина в при-готвянето му.

Русия Коледа е отражение на дълбоко вкоренените сла-вянски традиции и обичаи. В миналото младите мо-мичета са се изкачвали по стълбите стъпало по стъпало, повтаряйки “да” или „не”, за да видят дали ще срещнат избраника на сърцето си. Друга тради-

ция-символ: между клоните на елхата е била укривана дни на-ред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие. В чест на Новата година се украся-ват елхи, за да се забавляват децата, те се спускат и с шейни от планините.

САЩ До камината се окачват червени чорапи – символ на Коледа в западните страни. Под елхата се закачват бели и червени бастун-чета. На трапезата пуйката е на особена почит. Специално при-

готвена ромова напитка, в която има канела и индий-ско орехче, се поднася в малки чашки на гостите.

КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ПО СВЕТА

Page 14: 4/2012 9 - nursing-bg.comnursing-bg.com/docs/bzg/2012/Zdravni_griji_12_2012.pdf · «Мамо, за мен има време, ти продължи образование-то си!».

ЗДРАВНИ ГРИЖИ 12/2012 14

ЦЕНТЪРЪТ ЗА ОБУЧЕНИЕ КЪМ БАПЗГ предлага на членовете на асоциацията и медицински кадри възможност за повишаване и надграждане на професионалната квалификация с цел гарантиране на тяхната конкурентност за заетост, висок професионализъм и компетенции в съответствие с потребностите на съвременния пазар на труда.

Центърът предлага възможност за обучение по следните специалности: Сътрудник в маркетингови дейности; Сътрудник в малък и среден бизнес; Икономист; Офис–мениджър; Офис–секретар; Оператор на компютър; Посредник на трудовата борса; Сътрудник социални дейности; Помощник–възпитател; Социален асистент; Здравен асистент; Болногледач; Изпълнител на термални процедури

На успешно преминалите обучението лица се издава европейски признат документ за завършено обучение и придобита степен на професионална квалификация. Центърът за обучение към БАПЗГ предлага безплатно обучение по посочените специалности, срещу ваучер по програмите на Агенция по заетостта - АЗ МОГА и АЗ МОГА ПОВЕЧЕ, за които предстои нова сесия за прием на заявления. Желаещите да се включат в курсове за професионална квалификация срещу заплащане могат да го направят като подадат заявка на е-mail: [email protected] или чрез формата за контакт на официалния сайт на БАПЗГ www.nursing-bg.com.

Разработената методика за дистанционна форма на обучение позволява самостоятелна работа за всеки обучаван, възможност за самоподготовка по всяко време, като обучаваният сам определя кога и колко време за обучение да отдели. Необходими са само компютър и достъп до интернет.

Електронният бюлетин е ежемесечно издание на БАПЗГ. Приемник на в-к “Здравни грижи”, приложение на сп. “Здравни грижи”.

Редакционен екип: Проф. Д-р Станка Маркова - гл. редактор Ангелина Шопова – редактор, [email protected] Ваня Атанасова – сътрудник За коментари, мнения и препоръки: София 1680 Ул. Казбек №62 тел.: +35929156917 факс: +35929549753 GSM 0885 460 406 Сдружение БАПЗГ е в социалната мрежа!

® Всички права запазени. Собственост на Българската асоциация на професионалистите

по здравни грижи

www.nursing-bg.com

Сдружение Бапзг