Espresso Magazine Estiu 2010

8
ESPRESSO Coffee Espresso News by Cafès Cornellà Un punt especial Sabies que... L’Espresso. L’art en una tassa de cafè . Pàg 3 El barista 7è Concurs del Barista . Pàg 4 Punt Espresso Què és el Punt Espresso? . Pàg 6 Núm. 1 / Estiu 2010 www.cafescornella.com

description

Revista dedicada al espresso y a totes les persones que els interessa el món del cafè.

Transcript of Espresso Magazine Estiu 2010

Page 1: Espresso Magazine Estiu 2010

ESPRESSOCoffee Espresso News by Cafès Cornellà

Un p

unt e

spec

ial

Sabies que...L’Espresso. L’art en una tassa de cafè . Pàg 3

El barista

7è Concurs del Barista . Pàg 4

Punt Espresso Què és el Punt Espresso? . Pàg 6

Núm. 1 / Estiu 2010www.cafescornella.com

Page 2: Espresso Magazine Estiu 2010

ContingutsSabies que... L’Espresso. L’art en una tassa de cafè .................... Pàg3

El barista 7è Concurs del Barista ....................................... Pàg 4

Punt Espresso Què és el Punt Espresso? .................................... Pàg 6

Cafè de Temporada Núvol de torrats ............................................... Pàg 7

Agenda Aquest estiu prova un cafè diferent ...................... Pàg 8

ESPRESSOCoffee Espresso News by Cafès Cornellà

La publicació de referencia del món de les cafeteries espresso

2

Núm. 1 / Estiu 2010

Page 3: Espresso Magazine Estiu 2010

Un espresso és una tassa de cafè preparada al moment que cal consumir a l'instant. Extret mitjançant la correcta aplicació d'un sistema, el Mètode Espresso.

L'espresso és una beguda complexa, amb una concentració de notes aromàtiques que el distingeixen de qualsevol altre preparació de cafè.

Pels experts l'espresso és la màxima expressió del cafè, és la única forma de preparar¬-lo que permet degustar el seu aroma amb la màxima intensitat. És un petit miracle de la física i la química a partir uns grans de cafè torrat i mòlt.

La destresa del barista és la que permet marcar la diferència entre un espresso i una beguda corrent, és per aquest motiu que és tant important que qui prepari els cafès d'un establiment sigui un professional conscient de la responsabilitat.

Aquest professional és un expert en cafè d'alta qualitat i en crear noves begudes amb base de cafè, utilitzant diferents tipus de llet, d'essència, licors... combina tècnica i creativitat i utilitza ingredients clàssics o innovadors per tal d'assolir un altíssim nivell gastronòmic.

L’ESPRESSO.L’art en una tassa de cafè

Cultura del Cafè

3

Sabies que...

Page 4: Espresso Magazine Estiu 2010

El Barista

L'any 2003 Cafès Cornellà celebra el primer Concurs del Barista de l'Estat Espanyol amb l'objectiu d'estimular la professionalització i reconeixement públic del treball dels especialistes en la preparació del cafè espresso.

A Itàlia és normal entrar en una cafeteria i veure un cambrer darrera la barra que només prepara cafès i la resta dels seus companys serveixen les taules i atenen els clients. Aquest professional del cafè l'anomenen Barista. És l'especialista en el Mètode Espresso i l'únic capaç d'extreure l'aroma del cafè i conduir¬-lo fins a la tassa. És el veritable xef de la cafeteria.

Per tal que aquesta figura es visualitzés a casa nostra i que els propietaris dels establiments prenguessin consciencia del seu valor, Cafès

Cornellà va decidir premiar als professionals que es formaven i treballaven per aconseguir servir sempre tasses de cafè perfectes.

El passat mes de juny, es va celebrar la setena edició del Concurs del Barista, i s'ha comprovat que any rere any el concurs adquireix més prestigi i nivell, hi ha més professionals que es disputen poder participar en el concurs, i els que hi concursen es preparen per poder arribar a la final autonòmica que des de fa 5 anys es celebra a Catalunya.

Aquella llavor inicial i el moviment internacional han generat concursos per tot arreu. Actualment es celebren dos concursos paral·lels. El primer és el concurs organitzat pel Fòrum del Cafè, i el segon organitzat per L'SCAE (Speciality Coffee Asociation of Europe).

7è Concurs del Barista

Pere Cornellà amb els participants del concurs.

4

El barista i Cafès Cornellà

Page 5: Espresso Magazine Estiu 2010

Barista

Crec que el barista és el responsable de portar

a la tassa un producte excepcional, l’Espresso.

El cafè és un producte que passa per moltes

mans abans no arriba al consumidor final, però

qui permet que el procés culmini amb una

beguda excel·lent és ell.

El cafè és un producte molt delicat que cal

treballar-lo correctament perquè no es trenqui

la cadena. Els grans són cultivats, recollits en

el seu grau de maduresa just, després arriba

el blend, la mescla de les diferents varietats,

el torrat però la tècnica i el mètode d’extracció

és tant o més important que la resta dels

processos ja que si no sabem graduar el punt de

mòlt, la dosificació, la temperatura, i el temps

d’extracció, podem extreure una beguda vulgar

que no és digne que s’anomeni espresso.

L’espresso es caracteritza per ser una beguda

en base de cafè, curta, intensa i amb un sabor

dolç-amarg. Moltes vegades hem sentit que

un “bon cafeter” és aquell que es pren el cafè

sense sucre. No crec que sigui ben bé així, estic

segur que qualsevol persona que pren cafè

amb sucre li servissin un espresso, se’l podria

prendre sense endulcir-lo amb res i li agradaria,

és més mai més voldria prendre’s aquell cafè

que fins ara es bevia tant habitualment.

Memòriesd’un baristaEl 7è Concurs del Barista de Girona es va celebrar

al centre cultural La Sitja, de Fornells de la Selva. Quatre baristes gironins van fer gala del seu domini preparant, en quinze minuts, quatre cafès espresso, quatre capuccinos i una beguda d'especialitat sense alcohol que tingués com a base el cafè. Un jurat sensorial i un jurat tècnic avaluaven fins al darrer aspecte de cada actuació: la neteja i preparació de l'equipament, l'extracció, l'aroma, el color, el cos, el gust, la temperatura, la presentació, l'explicació de les begudes i la indumentària i actitud del barista. El concurs va ser tota una demostració de com ha de ser un bon cafè. Finalment, Josep Paretas d'El Teatret de la Bisbal, es va proclamar el millor barista Gironí de l'any. Un guardó que li dóna opció a participar en la competició nacional catalana, que se celebrar‡ el proper setembre a Barcelona.

A Cafès Cornellà creiem que participar en aquests concursos serveix per motivar i donar a conèixer aquesta professió, però que on es guanya cada dia Ès davant del client final, quan mostra la seva satisfacció i ens diu, “me'n prepares un altre siusplau?” aquesta repetició Ès la que et garanteix que les coses es fan bé, que satisfem al nostre client i que aquest ho valora.

5

Page 6: Espresso Magazine Estiu 2010

Punt Espresso

6

El Punt Espresso és una certificació que identifica l'excel·lència en la cafeteria perquè els consumidors puguin reconèixer els establiments on es realitza una oferta de cafè espresso i preparacions sobre la base del cafè de la màxima qualitat.

Les cafeteries Punt Espresso es comprometen a preparar i oferir espresso iguals tassa a tassa i a comptar amb baristes especialitzats. Les cafeteries certificades treballen amb el Sistema Integral de Qualitat (SIQ), un sistema basat en la professionalització del personal que prepara el cafè, el manteniment preventiu dels equips i una visió de negoci.

El Punt Espresso simbolitza la col·laboració entre les Cafeteries i cafès Cornellà per la difusió dels productes i serveis de la cafeteria a través de realitzar accions de promoció i de comunicació, conjuntament, amb l'objectiu d'oferir la màxima satisfacció del consumidor.

Accedeix a l'univers de l'espresso perfecte, a través de les cafeteries “Punt Espresso”, en les quals es desplega un món d'emocions úniques.

Cafès Cornellà ha certificat de moment 17 cafeteries Punt Espresso i esperem que se'n puguin certificar moltes més per poder garantir als consumidors una experiència única al voltant d'una tassa d'espresso repetible dia a dia.

A la província de Girona són l'Angelus cafè, Bar plaça estació, cafè de la Rutlla, Cafeteria B D Gust, Cafeteria Can Ricard, Cafeteria Studio Store, Cerveseria Baviera, El Cacau de la Rambla, El Teatret de la Bisbal, Espai Cafeteria, Frankfurt Ivan, Hotel Carlemany, Lapsus cafè i el Restaurant Serrallonga.

A la província de Barcelona el cafè Samon i la Cafeteria Sant Joan.

Cafeteries Certificades

Què és el Punt Espresso?

Page 7: Espresso Magazine Estiu 2010

Cafè de temporada

ESTIU Núvolde Torrats

Beguda fresca, dolça i llaminera!

Cafès de Temporada

Presentem una nova preparació sobre la base de l’espresso. Aquesta és la primera recepta que Cafès Cornellà presenta dins el receptari de noves creacions, CAFÈS DE TEMPORADA. Un receptari per a gaudir de l’experiència de l’espresso tot l’any.

Podràs gaudir de les noves preparacions de CAFÈS DE TEMPORADA en les cafeteries certificades Punt Espresso.

Aquest estiu presentem la primera recepta, Núvol de Torrats, una beguda dolça, fresca i lleugera adequada per a gaudir de l’espresso aquest estiu.

Ingredients:

Nata líquidaGelat de vainilla

Bailey’sEspresso

SucreLlet freda

Gelat de turróGel“L’aroma de les petites coses”

Preparació especial estiu

Page 8: Espresso Magazine Estiu 2010

ESPRESSOCoffee Espresso News by Cafès Cornellà

Un p

unt e

spec

ial

Agenda

L'any 2003 Cafès Cornellà celebra el primer Concurs del Barista de l'Estat Espanyol amb l'objectiu d'estimular la professionalització i reconeixement públic del treball dels especialistes en la preparació del cafè espresso.

A Itàlia és normal entrar en una cafeteria i veure un cambrer darrera la barra que només prepara cafès i la resta dels seus companys serveixen les taules i atenen els clients. Aquest professional del cafè l'anomenen Barista.

És l'especialista en el Mètode Espresso i l'únic capaç d'extreure l'aroma del cafè i conduir-lo fins a la tassa. És el veritable xef de la cafeteria.Per tal que aquesta figura es visualitzés a casa

nostra i que els propietaris dels establiments prenguessin consciencia del seu valor, Cafès Cornellà va decidir premiar als professionals que es formaven i treballaven per aconseguir servir sempre tasses de cafè perfectes.

El passat mes de juny, es va celebrar la setena edició del Concurs del Barista, i s'ha comprovat que any rere any el concurs adquireix més prestigi i nivell, hi ha més professionals que es disputen poder participar en el concurs, i els que hi concorren es preparen per poder arribar a la final autonòmica que des de fa 5 anys es celebra a Catalunya pel Fòrum del Cafè, o la fina estatal organitzat per L'SCAE (Speciality Coffee Asociation of Europe).

Aquest estiu, tasta un cafè diferent

PROVA-LES!

Nous tès i infusionsde Cafès Cornellà