Creare Intranet

Click here to load reader

 • date post

  27-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  35
 • download

  0

Embed Size (px)

description

INTRANET

Transcript of Creare Intranet

 • 1. ASPECTE GENERALE

  Retelele de calculatoare reprezinta n prezent suportul principal pentru realizarea comunicatiilorn majoritatea organizatiilor moderne. Evolutia continua, schimbarea practicilor n afaceri si noile apli-catii forteaza nsa limitele tehnologiei catre noi performante, grade de flexibilitate si fiabilitate. Astfel,solutiile viitorului vor permite disponibilizarea unei latimi de banda mai mari, un trafic multimedia si oadministrare simplificata a retelei.

  Tehnologia comutatiei va fi cea care va aborda noile cerinte, marind durata de viata a retelelorexistente n timp ce va permite aparitia noilor arhitecturi. Ea va fi cea care va oferi functii de scalabilitatesi flexibilitate necesare pentru interconectarea retelelor n secolul urmator.

  O data cu extinderea domeniilor de aplicare a calculatoarelor, a crescut si numarul utilizatorilor cedoreau sa faca schimb de date sau sa prelucreze informatiile comune.

  De exemplu, zeci de angajati ai unei firme lucreaza mpreuna la elaborarea bugetului, fiecare dinei fiind responsabil de un anumit compartiment. n cadrul unei companii de transporturi aeriene biletelela una si aceeasi cursa pot fi vndute de mai multe agentii, care evident, se afla n orase diferite. Pentru asolutiona astfel de probleme, au fost elaborate mijloace tehnice care permit calculatoarelor sa comunicentre ele

  Numim retea o multime de calculatoare ce pot schimba informatii prin intermediul unei structuri decomunicatie.

  0x08 graphic: StrangeNoGraphicData 0x08 graphic: StrangeNoGraphicData 0x08graphic: StrangeNoGraphicData

  0x08 graphic: StrangeNoGraphicData 0x08 graphic: StrangeNoGraphicData

  0x08 graphic: StrangeNoGraphicData

  0x08 graphic: StrangeNoGraphicData

  1.1 Topologia retelelor de calculatoare

  Prin topologia unei retele se ntelege modul de interconectare a calculatoarelor nretea. Folosirea unei anumite topologii are influenta asupra vitezei de transmitere a datelor, a costului deinterconectare si a fiabilitatii retelei. Exista cteva topologii care s-au impus si anume: magistrala, inel,arbore. Pe lnga acestea ntlnim si alte modele topologice: stea, inele intersectate, topologie completasi topologie neregulata. n figura 1 se pot vedea reprezentate, sub forma de grafuri, aceste modele.

  1

 • 2

 • Fig. 1. Topologii de retele

  Topologia de magistrala este cea mai folosita atunci cnd se realizeaza retele locale demici dimensiuni, iar performantele nu trebuie sa fie spectaculoase. Acest model topologic semai numeste si magistrala liniara, deoarece exista un singur cablu care leaga toate calculatoareledin retea. Avantajul este att acela al costului mai scazut (se foloseste mai putin cablu), dar siacela ca, n cazul ruperii unui cablu sau defectarii unui calculator, nu se ajunge la oprirea n-tregii retele. Dezavantajul folosirii unui singur cablu este ca, atunci cnd doreste sa transmita date,calculatorul trebuie sa "lupte" pentru a cstiga accesul (trebuie sa astepte eliberarea cablului).

  Topologia de inel conecteaza fiecare calculator de alte doua, imaginea fiind aceea aunor calculatoare asezate n cerc. Datele transmise de un calculator trec prin toate calcu-latoarele intermediare nainte de a ajunge la destinatie. Daca nu se folosesc cabluri su-plimentare, oprirea unui calculator sau ruperea unui cablu duce la oprirea ntregii retele.Performantele unei retele inel sunt ceva mai mari dect ale unei retele magistrala.

  Topologia stea foloseste un calculator central care va fi conectat cu toate cele-lalte calculatoare prin cabluri directe. Toate transferurile de date se realizeaza prin inter-mediul calculatorului central. Daca se foloseste un calculator central de mare putere, atuncireteaua va avea performante ridicate, nsa defectarea acestuia duce la oprirea retelei.

  n afara de cele prezentate mai sus se mai pot folosi topologii combinate, cum ar fi lantul de stele,nsa orice topologie ar fi aleasa, exista un numar de probleme ce trebuiesc rezolvate (modul de obtinerea accesului este una dintre cele mai importante, trebuind eliminata posibilitatea ca un singur calculatorsa "monopolizeze" mediul de transmisie). Apar probleme suplimentare atunci cnd reteaua noastra esteeterogena (conecteaza diverse tipuri de calculatoare sau este formata din mai multe retele diferite ca tip).

  Trebuie sa se realizeze o separare ntre topologia fizica, despre care am discutat maisus, si topologia logica (modul n care datele sunt transferate de la un calculator la altul).

  1.2. Protocoale de comunicare n retea

  Un rol important n retelele de calculatoare l joaca protocolul de comunicare.

  Protocolul este un ansamblu de conventii si reguli pe baza carora se realizeaza transmitereadatelor.

  Arhitectura retelei este data de modul de interconectare a compo-nentelor retelei, pentru a realiza un anumit protocol de comunicare.

  3

 • 4

 • Fig. 2. Protocolul de comunicare ISO/OSI

  Arhitectura unui sistem trebuie sa ofere informatii despre modul n care se conecteazacomponentele sistemului si despre interactiunea dintre acestea, dar ofera si o imagine gener-ala a sistemului. Stabilirea arhitecturii sistemului, fie ca este vorba despre o retea sau de-spre un produs software, este una dintre cele mai importante etape ale realizarii unui proiect.Este foarte important sa se stabileasca zonele critice ale sistemului, adica acele componentece prezinta risc mare de defectare sau care, prin defectarea lor, pot provoca oprirea partialasau totala a sistemului. Trebuiesc luati n considerare si factorii care ar putea avea influentaasupra sistemului (pna si conditiile atmosferice ar putea influenta functionarea unei retele).

  Pentru reducerea complexitatii alcatuirii, majoritatea retelelor sunt organizate pe mai multenivele (straturi), n sensul mpartirii stricte a sarcinilor: fiecare nivel este proiectat sa ofere anu-mite servicii, bazndu-se pe serviciile oferite de nivelele inferioare. Atunci cnd doua calculatoarecomunica, n fapt, se realizeaza o comunicare ntre nivelele de acelasi rang ale celor doua masini.Nivelul n al masinii A realizeaza schimb de date cu nivelul n al masinii B prin intermediul unuiprotocol numit protocolul nivelului n. n realitate datele nu sunt transmise de la nivelul n al uneimasini catre nivelul n al alteia. n schimb, fiecare nivel realizeaza prelucrarile specifice asupra datelorsi le transmit nivelului inferior, pna la nivelul fizic unde se realizeaza schimbul efectiv de date.Doar din punct de vedere logic se poate vorbi de o "conversatie" ntre nivelele a doua masini.

  ntre oricare doua nivele adiacente exista o interfata , care stabileste care sunt serviciile oferitenivelului superior. n momentul proiectarii arhitecturii retelei trebuie sa se specifice clar numarulde nivele si interfetele aferente. Multimea protocoalelor si a nivelelor reprezinta arhitectura retelei.Specificatiile arhitecturii (i.e. documentatia ce descrie arhitectura) trebuie sa fie destul de detali-ate pentru a permite implementarea de aplicatii care sa se conformeze specificului fiecarui nivel.

  1.3 Modelul arhitectural ISO-OSI

  Odata cu aparitia unei noi tehnologii, se manifesta si un fenomen de proliferare a produselor ceutilizeaza tehnologia respectiva, fiecare producator dorind sa impuna pe piata propria realizare (mai bunasau mai proasta dect altele). Dupa un anumit timp, piata realizeaza o "selectie naturala", ramnnd ncompetitie doar produsele de calitate. Acest interval de timp duce la "maturizarea" tehnologiei respectivesi reprezinta un test al utilitatii ei. Urmeaza interminabile discutii si controverse ntre firmele combatante,iar o comisie internationala ncearca sa stabileasca un set de reguli si conventii obligatorii pentru toti cei cedezvolta produse bazate pe tehnologia n discutie. Astfel se naste un standard . Din punct de vedere fizic,standardul se prezinta sub forma unui "metru cub" de documentatie, prea putin accesibila omului de rnd,continnd recomandari pe care nu toti le respecta sau ar fi imposibil ca, respectndu-le, sa "iasa" un pro-dus functional. Standardul este important pentru unificarea diverselor variante ale tehnologiei respectivesi defineste un set de reguli generale, universal acceptate, contribuind la aparitia de produse portabile.

  Standardele sunt aprobate de organizatii internationale, cum ar fi: OSI (International Stan-

  5

 • dards Organisation), ECMA (European Computer Manufacturers Association), IEEE (Institute ofElectrical and Electronical Engineers), ANSI. Elaborarea standardelor pentru retele a devenit nece-sara datorita diversificarii echipamentelor si serviciilor, care a condus la aparitia de retele etero-gene din punctul de vedere al tipurilor de echipamente folosite. n plus, multitudinea de mediifizice de comunicatie a contribuit la decizia de a defini reguli precise pentru interconectareasistemelor. ISO a elaborat un model arhitectural de referinta pentru interconectarea calcula-toarelor, cunoscut sub denumirea de modelul arhitectural ISO-OSI (Open System Interconnection).

  Modelul ISO-OSI mparte arhitectura retelei n sapte nivele, construite unul deasupra al-tuia, adaugnd functionalitate serviciilor oferite de nivelul inferior. Modelul nu precizeaza cum seconstruiesc nivelele, dar insista asupra serviciilor oferite de fiecare si specifica modul de comuni-care ntre nivele prin intermediul interfetelor. Fiecare producator poate construi nivelele asa cumdoreste, nsa fiecare nivel trebuie sa furnizeze un anumit set de servicii. Proiectarea arhitecturii penivele determina extinderea sau mbunatatirea facila a sistemului. De exemplu, schimbarea mediu-lui de comunicatie nu determina dect modificarea nivelului fizic, lasnd intacte celelalte nivele.

  n figura 2 se pot vedea cele sapte nivele ale modelului arhitectural ISO-OSI:

  Fig. 3. Nivelele modelului arhitectu