China Antica

14
CHINA ANTICA Daranuta Daniela

description

scurta prezentare a chinei antice,cultura

Transcript of China Antica

China Antica

China AnticaDaranuta DanielaCuprins: -Imperiul chinez -Modul de viata -Cultura -Stiinta -Filozofia -Religia -Arta -Drumul matasii

Imperiul chinez

Situata la nord-est de vechea Indie , la o distanta ce depasea 2000Km,China antica si-a creat propria civilizatie, originala si impunatoare. Imperiul chinez s-a constituit in valea fluviului Iantzi si Hoanghe , in urma razboaielor purtate intre diferite triburi inrudite. Statul chinez a fost infiintat de Tribul San in secolul al XVII lea i. e. n. In secolulu al XI lea i. . e. n. triburile Ceu au rasturnat statul San si au intemeiat dinastia Ceu care si-a pastrat puterea pana in secolul III i. e. n. Pe la mijlocul secolului III i.e.n. , in China a devenit foarte puternic statul Cin (221-206 i. e. n. ), care a asigurat unitatea statului. Regele Cin-Si s-a proclamat imparat. Au fost introduce multe reforme :statul afost impartit in 36 de districte, s-a constituit o noua retea de drunuri, au fost unificate sistemele de greutate, de masura si monetare si a fost terminate construirea Marelui Zid care inconjura hotarele nordice ale Chinei. Muncile istovitoare la marile constructii, razboaiele, au vlaguit fortele tarii si au cazat miscari taranesti. Acestea au fost folosite apoi de aristocratie impotriva puterii centrale. In aceste conditii a ajuns la tron dinastia Han. Sub domnia dinastiei Han (secolul III i. e. n. secolul III e. n. ), Imperiul chinez si-a extins dominatia asupra unor noi teritorii : Indochina , Coreea , Turchestan.Modul de viata

Viata chinezilor a fost de timpuriu aceea a unor agricultori constructori de canale de irigatii. Clima placuta, vegetatia diversa, stepe cu ierburi bune de pasunat, copaci de diferite esente, jungle si mirodenii,bogatii minerale (carbine, fier, pietre pretioase ), peste , animale salbatice,toate acestea au facut ca teritoriu chinez sa fie locuit de foarte timpuriu sis a devina un important centru de civilizatie In China antica modul de viata avea diferite si numeroase aspecte iar familia, unele obiceiuri, legislatia, administratia si serviciu militar afectau atat viata individului cat si a comunitatii.

FamiliaFamilia forma baza organizarii sociale.Ea era o unitate economica, educativa si religioasa a societatii.In China tatal avea dispunea de viata si de moarte asupra membrilor familiei dar totusi pentru executarea unui copil trebuia sa ceara aprobarea imparatului. Sotia exercita putere asupra fiicelor. Respectul filial si loialitatea fraternal constituiau legaturile cele mai puternice in societatea chineza. Chinezii erau adeptii familiei cu multi copii.

Structura societatii in China inca de la inceputul mileniului II i. e. n. , era formata din clase antagonice. Clasa dominanta , dependenta de statul chinez era formata din :aristocratia laica, clericala si aristocratia triburilor.In prima jumatate amileniului I i. e. n. s-a format o noua aristocratie alcatuita indeosebi din conducatori militari si negustori bogati.

Legislatia chineza avea legi ce aplicau pedepse foarte crude in cazul unor delicate mai mari . Printre acestea se aflau mutilarile, aplicarea sigiliului infamiei pe obraz, moartea.

ObiceiurileObiceiurile erau legate de evenimentele din viata familiei, de munca, anotimpuri.Cele mai multe se referee la nastere, majorat, casatorie , moarte.Ritualurile funerare erau foarte fastuoase in China.ArmataArmata avea initial character popular. Barbatii de o anumita varsta erau inrolati pe cheltuiala proprie, iar cei nechemati sub arme plateau un tribut . Cu timpul ,armata a devenit o institutie speciala supusa claselor dominante.Garda imperiala era compusa din soldati profesionisti si forma nicleul armatei chineze. Garnizoanele de la granite se ocupau si de agricultura incat soldatii acestor trupe s-au transformat in colonisti militari.Ei au importat de la de la popoarele care locuiau spre nord de China o noua arma arbaleta.

CulturaCultura se caracterizeaza prin varietatea manifestarilor in diferite domenii, prin caracterul practice al cunostintelor, prin originalitate. Civilizatia a aparut de timpuriu dar a avut o dezvoltare lenta deoarece purtatorii ei erau indeosebi preotii, care o foloseau pentru mentinerea influentei lor sociale si economice. De aici provine si caracterul religios si conservator al culturii. Ea era privilegiu claselor dominanteiar masele populare nu beneficiau de rezultatele ei.

ScrisulLiteraturaLiteratura chineza avea un caracter folcloric si cuprindea diferite cantece de munca si povesti de vanatoare, de razboi si de dragoste .Multe dintre acestea s-au pastrat pana astazi .Este vorba de Cartea cantecelor , o culegere de cantece populre adunate din secolul VI i. e. n.In China au fost infiintate inca de timpuriu biblioteci.

Aparitia scrisului a fost un eveniment important deoarece a facut posibila acumularea, transmiterea si pastrarea cunostintelor umane.Inceputurile scrisului in China dateaza din mileniul IV i.e. n.Chinezii aveau o scriere hieroglifica compusa din 2000 de semene. Chinezii scriau pe o hartie fabricate din fibre textile. Tot chinezii sunt cei care au inventat tiparul.

Stiinta Stiinta s-a dezvoltat in functie de cerintele practice. Cunostintele de matematica si astronomie erau destul de dezvoltate. Inca din mileniul III i. e . n ., chinezii studiau Soarele , Luna si stelele.Ei au creat primele instrumente de calcul ale timpului ceasul de apa si cadranul solar . Inca din mileniul I i. e . n. ei cunosteau diferite constelatii si puteau stabili echinoctiul.Chinezii au impartit anul in patru anotimpuri si au intocmit calendarul. Astronomii chinezi cunosteau mersul cometelor si pentru prima data in lume, ei au alcatuit un catalog astral continand 800 de stele. Inventia busolei este tot o realizare a chinezilor.Tot ei au inventat acul magnetic si praful de pusca.In China antica s-a inventat si Patratul Tangram , un joc atractiv cu puzzle, ce consata in bucati numite tanuri care asamblate pot forma un patrat dar asezate in diferite pozitii se pot folosi pentru a obtine figure diferite :animale, pasari, plante, obiecte.

Cultivata tot din nevoi practice, medicina nu s-a indeparat de magie. Chinezii faceau medicamente foarte eficace din diferite ierburi si au scris numeroase tratate de medicina.Numai din perioada Han s-au pastrat 30 de tratate de medicina.Agricultura a contribuit la dezvoltarea agrotehnicii..In China au fost scrise multe tratate despre sistemele de cultura in serie, folosind asolamentul, ingrasarea pamantului.Apare istoria ca urmare a necesitatii de a consemna in scris cele mai inseminate evenimente . In China s-au scris foarte multe tratate de istorie dintre care cele mai inseminate sunt Insemnari istorice elaborate de catre Se Ma T ien , cel mai mare istoric chinez din antichitate. (sec. II I i. e . n . )

Filozofia

In filozofie , pe langa conceptia idealista a aparut intr-o forma rudimentara si cea materialista. Inceputurile acestei filozofii dateaza din secolul IX i. e. n., ele fiind exprimate in opera Cartea schimbarilor sau I King. Un mare ganditor a materialismului chinez a fost Iang- Dju. El socotea ca lumea se afla in continua transformare iar omul este constituit din cele cinci elemente fundamentale si se deosebeste de celelalte finite numai datorita ratiunii. El nega nemurirea sufletului si viata de dincolo de moarte.

Religia

In ceea ce priveste religia , la chinezi au aparut religiile filozofice morale.Pe langa conceptiile traditionale legate de cultul naturii, cultul stamosilor, s-au format doua curente filozofice religioase :daoismul si confucianismul.Primul afost intemeiat de Lao-ti (secolul VI i. e. n . ) . Invataturile sale sunt patrunse de sentimentele solidaritatii cu poporul. El condamna abuzurile guvernatorilor, violenta si razboiul. Confucianismul , intemeiat de Cong-fu (551-479 i. e . n. )propovaduia ordinea , bunastarea si politetea , acordand un deosebit rol educatiei dar cerea o supunere oarba fata de conducatori si aristacrati.

Arta

Arta servea unor scopuri utilitare si religioase. Ceramica avea o mare insemnatate. Chinezii au confectionat o frumoasa ceramica pictata cu motive florale, geometrice sau cu scene infatisand figure de animale sau de oameni . Ceramica a dus in China la producerea portelanului, renumit inca din antichitate.Arhitectura se caracterizeaza prin monumentalitate si prin grandoarea dimensiunilor. Ele aveau mai multe etaje, fiecare etaj fiind construit cu balustrade si terasa iar acoprrisul lor era indoit in sus la colturi O creatie monumentala a arhitecturii chinezesti este Marele Zid Marele zid chinezesc este singura constructie vizibila de pe Luna. Zidul a fost ridicat de primul imparat chinez Quin Shi Huang Di si masoara 4000 km lungime.

Drumul matasii

In timpul dinastiei Han comertul a luat avant. Drumul matasii lega China de Siria. Astfel comertul a luat avant .Chinezii cunosteau matasea inca din epoca neolitica. La inceput ei recoltau gogosi salbatice. Descoperirea acestei tesaturi este atribuita sotiei Imparatului galben, care a domnit in jurul anului 2500 i.e. n. el insusi fiind un inventator. Scrierea Clasicul Imparatului Galben a ramas una din lucrarile de baza ale medicinei chineze. Sapaturile arheologice au demonstrate ca populatia Chinei cunostea inca de acum 4000 de ani metodele de fabricare a fibrelor, panglicilor si tesaturilor din mataseOamenii de acum cateva milenii se ocupau cu cresterea viermilor de matase, cu depanatul firelor si cu tesutul matasii.Chinezii cunosteau matasea si brocardul din antichitate. Valtrapurile de matase pentru cai cu motivul pasarii Frnix, descoperite in regiunea muntoasa Altai, stau marturie talentului artistic al populatiei Han.